Ugnsgratinerad laxpanna

Serverar: 4 portioner

Med färsk lax blir rätten extra god. Grov senap och grillad paprika tillför det lilla extra. Dubbla receptet om ni är många, eller frys in så har du matlådor.

Ingredienser

  • 600 g laxfilé
  • Salt
  • Peppar
  • 1 zucchini, ca 250 g
  • 2 röda grillade paprikor från burk
  • 10 cm purjolök
  • Ca 10 körsbärstomater
  • 4 vitlöksklyftor
  • Olivolja till stekning
  • ½ dl vitt vin
  • 2 dl grädde
  • 2 dl fiskbuljong
  • 2 tsk grov dijonsenap
  • 1 tsk majsstärkelse
  • Tillbehör
  • Pressad potatis eller ris
  • Garnering
  • Färsk basilika
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 225 grader.
    2. Skär laxfilén i bitar och krydda dem med salt och peppar. Skär zucchini och paprikor i bitar. Skiva purjolöken tunt. Halvera tomaterna och skiva vitlöken. Hetta upp olivolja i en stekpanna och fräs grönsakerna i några minuter under omrörning. Krydda med salt och peppar. Lägg över i en ugnsform med laxen överst.
    3. Koka ihop vin, grädde, buljong och senap ca 10 minuter. Smaka av med salt och peppar och red av såsen med majsstärkelse utrörd i lite vatten. Häll såsen över laxbitarna och grönsakerna och gratinera mitt i ugnen i ca 15 minuter.
    4. Garnera med färsk basilika och servera rykande varm till pressad potatis eller ris.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben