Ugnsstekt lax med skaldjur

Serverar: 6 portioner

En av vårens mest uppskattade festrätter, både som varmrätt och på buffén.

Ingredienser

  • 1 kg laxfilé
  • 1 tsk salt
  • 500 g räkor med skal
  • 170 g kräftstjärtar i lag, avrunnen vikt
  • 100 g smakrik ost
  • 2 dl créme fraiche
  • 1 msk hummerfond
  • 1 krm cayennepeppar
  • 2 tsk potatismjöl
  • 1 dl hackad dill
  • Garnering
  • Kräftstjärtar
  • Citron
  • Dill
  • Servering
  • Kokt ris eller potatis
  • Grönsallad
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 200 grader.
    2. Lägg laxen på en plåt med bakpapper. Salta. Skala räkorna. Spara några till garnering och hacka resten grovt. Låt kräftstjärtarna rinna av. Riv osten.
    3. Vispa créme fraiche hårt med elvisp. Rör ner de hackade räkorna, nästan alla kräftstjärtar, riven ost, fond och cayennepeppar. Bred ut knappt hälften av blandningen på laxen. Tillaga mitt i ugnen i ca 20 minuter.
    4. Hetta upp resten av skaldjursblandningen i en kastrull. Rör ut potatismjöl i lite kallt vatten och blanda ner i såsen. Koka upp under omrörning. Vänd ner hackad dill.
    5. Garnera laxen och servera med såsen, kokt ris eller potatis och grönsallad.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben