Ugnsstekt lutfisk med klassiska smaker
Klassiska lutfisksmaker i en ny twist. Lutfisken rullas i senapspulver, dill samt bacon innan den ugnssteks. Serveras med en syrlig vitvinssås och rostad potatis.
Ingredienser
600 g Lysekils lutfisk utan skinn
6 msk senapspulver
1 knippe dill
12 skivor bacon
4 dl fiskfond
4 dl vitt vin
2 schalottenlökar
4 dl vispgrädde
Vinäger
16 mindre potatisar
Olivolja
Smör
Salt
Peppar
Instruktioner
- Lägg lutfisken i kallt vatten i minst 2 timmar. stycka fisken i 150 g bitar.
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Rulla lutfisken i senapspulvret och finhackad dill, rulla sedan in fisken i baconen. Stek i olivolja och smör runtom så att baconen får färg. Stek klart i ugnen tills fisken får en kärntemperatur på 65 grader.
- Finhacka schalottenlöken och fräs i smör och olivolja. Häll på vitt vin, låt reducera till hälften. Tillsätt fiskfond, reducera till hälften och häll på grädden.
Låt sjuda i 10-15 minuter. Smaka av med vinäger, smör, salt och peppar.
- Tvätta potatisen, koka i 15 minuter. Lägg upp potatisen på ett ugnsbleck. Salta, peppra, häll på olivolja och klicka över smör. Grädda potatis i ugnen på 220 grader tills den får en fin färg. Stänk över lite vinäger före servering.
- Servera lutfisken med vitvinsås och rostad potatis.
Liknande recept
Kommentarer (0)