Ugnsstekt lutfisk med klassiska smaker

Serverar: 4 portioner

Klassiska lutfisksmaker i en ny twist. Lutfisken rullas i senapspulver, dill samt bacon innan den ugnssteks. Serveras med en syrlig vitvinssås och rostad potatis.

Ingredienser

  • 600 g Lysekils lutfisk utan skinn
  • 6 msk senapspulver
  • 1 knippe dill
  • 12 skivor bacon
  • 4 dl fiskfond
  • 4 dl vitt vin
  • 2 schalottenlökar
  • 4 dl vispgrädde
  • Vinäger
  • 16 mindre potatisar
  • Olivolja
  • Smör
  • Salt
  • Peppar
  • Instruktioner

    1. Lägg lutfisken i kallt vatten i minst 2 timmar. stycka fisken i 150 g bitar.
    2. Sätt ugnen på 175 grader.
    3. Rulla lutfisken i senapspulvret och finhackad dill, rulla sedan in fisken i baconen. Stek i olivolja och smör runtom så att baconen får färg. Stek klart i ugnen tills fisken får en kärntemperatur på 65 grader.
    4. Finhacka schalottenlöken och fräs i smör och olivolja. Häll på vitt vin, låt reducera till hälften. Tillsätt fiskfond, reducera till hälften och häll på grädden. Låt sjuda i 10-15 minuter. Smaka av med vinäger, smör, salt och peppar.
    5. Tvätta potatisen, koka i 15 minuter. Lägg upp potatisen på ett ugnsbleck. Salta, peppra, häll på olivolja och klicka över smör. Grädda potatis i ugnen på 220 grader tills den får en fin färg. Stänk över lite vinäger före servering.
    6. Servera lutfisken med vitvinsås och rostad potatis.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben