Ugnstekt laxrygg med schalottenlöksås

Serverar: 4-6 portioner

Så underbart gott!

Ingredienser

  • 300 g spenat
  • 200 g purjolök
  • 2 kvistar färsk timjan
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1½ kg urbenad fjällad lax (mittbit)
  • Salt
  • Nymald vitpeppar
  • Fransk senap
  • 16 raka sardellfiléer
  • Bomullsbindgarn
  • Olivolja till stekning
  • Sås
  • 2 hackade schalottenlökar
  • 25 g smör (till att bryna löken)
  • 1 dl torrt vitt vin
  • 300 g créme fraiche
  • 1 kvist färsk fransk dragon
  • 2 msk fransk senap
  • Salt
  • Nymald vitpeppar
  • Instruktioner

    1. Sautera (stek lätt) spenat, strimlad purjolök, timjan och vitlök i lite av smöret, krydda och låt svalna.
    2. Filéa ut benen underifrån utan att skära genom skinnet, klipp av fenorna, vik ut laxen med köttsidan upp. Krydda med salt och nymald vitpeppar, bred på ett tunt lager fransk senap. Lägg på sardellfiléerna på köttsidan, samt spenat/purjomixet, rulla ihop hårt och bind ihop som på bilden.
    3. Bryn runt om i olivolja, stek färdigt i ugnen ca 15-20 min på 200°. Vid servering skiva laxen försiktigt med en vass laxkniv.
    4. Sås: Bryn löken lätt i smör, häll i vin och créme fraiche. Låt koka tills det börjar tjockna. Krydda med finhackad dragon, senap, salt och peppar.
    5. Servera med en fin grönsallad och kokt mandelpotatis.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben