Underbar päronpaj

Serverar: 14 portioner

Servera denna saftiga paj till kaffet eller som en läcker dessert efter middagen. Den kommer att uppskattas oavsett när den serveras.

Ingredienser

  • Pajdeg
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 nypa salt
  • 1 dl strösocker
  • 100 g smör eller margarin + matfett till formen
  • 1 äggula
  • Saften av en halv citron
  • 2 msk mannagryn
  • 50 g mandelspån
  • Fyllning
  • 3 päron
  • Saften av en halv citron
  • 2 msk likör , t . ex . Amarettolikör
  • 3 ägg
  • 1,5 dl strösocker
  • 750 g mager kesella
  • 1 dl lätt vispgrädde
  • 1 msk potatismjöl
  • Florsocker till garnering
  • Instruktioner

    1. Pajdeg: Blanda mjöl, salt och socker. Klicka ner matfettet och äggulan. Droppa i citronsaften. Knåda till en deg. Smörj en form, 28 cm i diameter, med matfett. Klä formen med degen och gör en 2 cm hög kant. Strö mannagryn och sedan mandelspån över bottnen. Mannagrynen hjälper till att suga upp saften från päronen så att pajbottnen förblir torr och fin.
    2. Fyllning: Skala, kärna ur och klyfta päronen. Droppa citronsaften och likören över klyftorna.
    3. Sätt ugnen på 175 grader. Separera äggulorna från vitorna. Vispa äggulorna poröst tillsammans med sockret. Blanda ner kesellan. Vispa grädden och äggvitorna hårt var för sig och vänd ner det i smeten. Sikta över potatismjöl. Vispa samman.
    4. Fördela päronklyftorna på degbotten. Häll över krämen. Grädda ca 45 minuter i ugnen. Låt kakan svalna lite i formen. Låt sedan kakan svalna på ett galler. Sikta över florsocker.

    Liknande recept

    5
    1 h 30 min
    60-70
    3

    Kommentarer (1)

    guardianlinda 6 april 2008

    Hej! Låter smaskigt, men jag undrar ifall jag kan stå över likören el. ersätta den med ngt? Jag kan använda Creme Fraiche istället för Kesella, eller? Jag är laktos intolerant och det finns ju Creme Fraiche som är laktosfritt/Linda

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben