Underbara kanelbullar

Serverar: 40 portioner

Tid: 2 timmar

Så goda att man inte kan sluta äta...

Ingredienser

  • Deg
  • 100 g jäst
  • 5 dl mjölk
  • 1.8-2 liter vetemjöl
  • 200 g smör
  • 2 dl vit sirap
  • 2 ägg
  • 1 tsk salt
  • 3 tsk kardemumma
  • Fyllning
  • 125 g mandelmassa
  • 125 g smör
  • 1 dl strösocker
  • 3 ½ msk ströbröd
  • 2 msk vatten
  • 1,5 msk kanel
  • Ev 100 g nougat
  • Brödglans
  • 2 ägg
  • 2 krm salt
  • 1 msk vatten
  • Instruktioner

    1. Låt alla ingredienser bli rumstempererade.
    2. Smula jästen i en bunke. Smält smöret, häll sedan mjölken i kastrullendet och värm till 37 grader (fingervarmt). Lös upp jästen med mjölkblandningen.
    3. Tillsätt sirapen, äggen, kardemumman, saltet och vetemjölet. Arbeta degen riktigt smidig och elastisk.
    4. Låt degen jäsa under bakduk till dubbel storlek ca 40 minuter.
    5. Fyllning: Vispa riven mandelmassa med smör, (nougat), socker, ströbröd, vatten och kanel. Dom gånger man vill "lyxa till det" ordentligt kan man göra dubbel sats av fyllningen så man kan bre på extra rikligt...
    6. Ta upp degen på bakbord, knåda och dela i fyra delar. Kavla ut varje del till en tunn rektangel. Bred på fyllningen. Micra ev fyllningen lite, för att lättare kunna bre ut den.
    7. Rulla ihop från långsidan till en lång rulle. Skär i 2-3 cm bitar. Lägg glest på bakplåtspappersklädda plåtar eller i bullformar.
    8. Låt jäsa under bakduk, 20-30 minuter. Sätt ugnen på 250º.
    9. Vispa samman ägg, salt och vatten. Pensla de jästa bullarna ordentligt. Strö över pärlsocker och mandelflarn.
    10. Grädda mitt i ugnen 7 – 8 minuter. Vakta kanelbullarna den sista minuten för de bränns snabbt!

    Liknande recept

    Kommentarer (3)

    clover 3 mars 2009

    Supergoda bullar. Det blev 42 bullar och 8 semlor . Hade ej strobrod hemma men vart jatte smaskiga anda.

    mufflonfaar 25 september 2009

    Har precis börjat göra dessa, men är mjölmängden verkligen rätt? Min "deg" är mera en smet... Antar att ni har använt ganska hårt packade deciliter.. :S

    imgoitsch 17 maj 2014

    jag tyckte att saltet i "brödglansen" förstörde smaken på bullarna,

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben