Underbara rödbetssnurror

Serverar: 40 portioner

Att fylla matbrödet med rödbetor är kanske inte så vanligt. Men det blir verkligen både ett gott och färgrikt bröd. Det går också bra att byta ut rödbetorna mot morötter.

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 5 dl mjölk
  • 3 msk rapsolja
  • 2 tsk salt
  • 1 msk honung
  • 3 dl fullkornsmjöl av dinkel
  • Ca 8 dl siktat dinkelmjöl
  • Fyllning
  • 3 stora rödbetor
  • 3 rödlökar
  • 1 msk torkad timjan
  • 3 msk rapsolja
  • Flingsalt
  • 2 dl pumpakärnor
  • Pensling
  • 1 ägg
  • Pumpakärnor
  • Flingsalt
  • Instruktioner

    1. Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till fingervärme, ca 37 grader. Rör ut jästen i mjölken. Tillsätt olja, salt, honung och det mesta av mjölet. Arbeta kraftigt ihop till en smidig deg. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 minuter.
    2. Skala rödbetorna och riv dem på rivjärnets grova sida. Skala och hacka löken. Fräs rödbetor, lök och timjan i rapsoljan utan att det tar färg, ca 10 minuter. Krydda med salt.
    3. Ta upp degen och arbeta degen på mjölat bord. Dela den i 2 delar. Kavla ut varje del till en platta so mäter 50x30 cm. Strö över grönsaker och pumpakärnor och rulla ihop som en rulltårta. Skär varje rulltårta i 20 bitar. Lägg dem i bullformar. Låt jäsa ca 30 minuter under bakduk.
    4. Sätt ugnen på 250 grader.
    5. Pensla bröden med uppvispat ägg. Strö över pumpakärnor och lite flingsalt. Grädda i mitten av ugnen i ca 7 minuter. Låt bröden svalna på ett galler under bakduk.
    6. Servera nygräddade eller frys in dem och sprödvärm vid servering.

    Liknande recept

    5
    1 h 30 min
    60-70
    3

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben