Vacker fisksoppa med fänkål, curry och saffran

Serverar: 4 portioner

Smakkamraterna saffran och fänkål gör den här goda vardagssoppan extra festlig. Soppan toppas med frasiga örtkrutonger med citron.

Ingredienser

  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 litet fänkålsstånd
  • Olivolja till stekning
  • 1 tsk curry
  • 1/4 g saffran
  • 8 dl fiskbuljong
  • 2 dl mjölk
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 msk majsstärkelse
  • 150 g körsbärstomater
  • 300 g fisk, t.ex. lax, torsk eller kummel i tärningar
  • 2 tsk citronsaft
  • Salt
  • Chiliflakes
  • Örtkrutonger med citron
  • 4 skivor ljust bröd eller ½ baguette
  • 30 g smör
  • 1 dl hackade färska örter, t.ex. dill, basilika, timjan
  • Skalet från ½ citron
  • 1 krm chiliflakes
  • Instruktioner

    1. Skala och finhacka vitlöken. Skär fänkålen i strimlor, skär bort den hårda mittbiten. Fräs löken i olja i en kastrull på medelvärme i ca 5 minuter. Tillsätt curryn, saffranet och fänkålen och fräs i 30 sekunder till. Häll på buljong och mjölk och koka i 5 minuter. Blanda grädden med majsstärkelse och vispa ner i soppan. Koka upp igen.
    2. Bryt eller skär brödet i 1-2 cm stora bitar. Stek bitarna gyllenbruna i smör i en stekpanna. Blanda ner färska örter, citronskal och chiliflakes.
    3. Dela tomaterna och lägg dem i soppan tillsammans med fisken. Dra av från värmen och låt stå ca 3 minuter tills fisken är färdig. Smaka av med citronsaft, salt och chiliflakes.
    4. Servera soppan i djupa skålar/tallrikar och toppa med de frasiga citronkrutongerna.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben