Vacker rödbetspaj med ost och valnötter

Andra försöket med en rödbetspaj blev riktigt lyckad. Här spelar rödbetorna huvudrollen i smak men är ändå i sällskap med lök och annat smått och gott. Den som gillar getost väljer det men jag väljer en Apetina på komjölk istället... men det är jag det! På bilden har jag använt egenodlade polkabetor och det blir mer färgstarkt med röda naturligtvis.

Ingredienser

  • Pajskal
  • 2,5 dl vetemjöl special med fullkorn
  • 100 g smör
  • 1 msk vatten
  • Fyllning
  • Ca 550 gram (ansade men oskalade) färska rödbetor
  • Lite rapsolja
  • 5 dl gul lök
  • 2 msk rapsolja
  • Salt
  • Svartpeppar
  • 1 msk timjan
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • Några halverade valnötter ( att lägga på ytan)
  • Äggstanning
  • 3 ägg
  • ½ dl crème fraiche
  • 2 dl mjölk
  • 150 g fetaost, Apetina eller chevré
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Garnering
  • Färsk timjan
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 200 grader. Skölj och ansa rödbetorna och torka dem torra. Vänd runt dem i lite rapsolja och packa in dem väl i aluminiumfolie. Grilla dem i ugnen i ca 60 minuter eller tills de är mjuka. Låt dem svalna lite och dra sedan bort skalet. Skär dem i skivor.
    2. Medans rödbetorna blir klara i ugnen gör du pajdegen. Hacka samman mjöl och smör. Tillsätt vattnet och jobba snabbt ihop till en deg. Låt vila kallt tills det finns plats i ugnen. Kavla eller tryck ut degen i en ugnsfast form. Grädda skalet ca 15 minuter.
    3. Fortsätt med resten av fyllningen. Strimla löken fint och fräs den mjuk i oljan i en panna utan att den tar färg. Tillsätt smulad timjan och finhackad vitlök och låt fräsa med en minut. Salta och peppra.
    4. Dags att förbereda äggstanningen. Vispa upp äggen och tillsätt creme fraiche, smulad valfri ost, mjölk, salt och peppar.
    5. Täck botten i pajskalet med den frästa lökenblandningen och platta till lite. Häll över äggstaningen och fördela ut rödbetsskivorna snyggt ovanpå. Toppa med lite valnötshalvor och extra timjan.
    6. Grädda mitt i ugnen i 200 grader i ca 35 minuter. Låt svalna lite innan du skär upp. Garnera gärna med lite färsk timjan eller annan ört.

    Liknande recept

    Kommentarer (2)

    hakma60 21 maj 2015

    Hur beräknar du löken till rödbetspajen? Är det 5 dl hela lökar eller är den i strimlad form? Det låter väldigt mycket med 5dl lök.

    irrevirre 21 maj 2015

    Ja, det har du rätt i, det är i finstrimlat skick 😄

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben