Mal mandeln till bottnarna i mandelkvarn. Piska äggvitorna till mycket hårt skum. Blanda ner socker och mandel.
Smörj och mjöla en plåt, rita två ringar i mjölet med en desserttallrik som mall, bred ut mandelsmeten över rundlarna, grädda dem i 175 grader ca 15 minuter eller tills de tar färg. Lossa bottnarna från plåten när de svalnat något.
Vispa äggulorna med sockret direkt i tjockbottnad kastrull, tillsätt grädden. Sjud ingredienserna under vispning tills krämen tjocknar. Ta kastrullen från värmen och låt krämen svalna. Rör matfettet poröst och arbeta ner det i krämen, lite i sänder, under kraftig omrörning. Ställ in krämen i kylen tills den ska användas.
Skålla, skala och skär mandeln till garneringen i strimlor. Bred ut den på folie. Sätt in den i ugnen i eftervärmen efter tårtbottnarna. Låt strimlorna bli ljusbruna.
Bred ut hälften av krämen mellan bottnarna och resten ovanpå tårtan. Stick ner lätt med mandelstrimlor i krämen. Bjud tårtan sedan den stått minst 6 timmar i kylskåp.