Västerbottenosttårta med kallskuret samt korntunnbröd
Serverar: 10 portioner
Tid: 1 dag
Något nytt som säkert är gott.
Ingredienser
400 g riven Västerbottenost
200 g crème fraiche
4½ dl mjölk
4 dl grädde
10 st gelatinblad
150 g korntunnbröd
100 g smör
10 st små tomater, färska
Örtsalt
Instruktioner
Förbered en tårtform med måttet som är 21 cm i diameter samt 5 cm hög, plasta botten med plastfilm eller använd en pajform med samma mått.
Blötlägg gelatinet i kallt vatten.
Smält smöret, mixa sönder tunnbrödet. Blanda ihop smöret samt tunnbrödet samt ½ dl mjölk.
Täck botten på formen med brödmassan. Koka upp mjölk samt grädde, ta i den rivna Västerbottenosten mixa blandningen slät, tillsätt crème fraiche. Tillsätt gelatinbladen i den varma ostblandningen, smaka av med salt.
Sila massan och håll den i formen, ställ kallt i kyl i ett dygn. Dekorera med tomater samt örter.
Servera kallskuret till, te x gravlax, salami m m. Ta det du tycker om.
Det låter gott, kanske passande till julbordet i Bastuträsk. :-)