Västerbottenspaj med kallrökt skinka och oliver

Serverar: 4-6 portioner

Enkel och smakrik sommarpaj som går att förbereda. Serveras kall eller försiktigt värmd i micron. Fyllningen kan smaksättas med 1 tsk stött kummin eller 1 dl hackade soltorkade tomater, oliver eller rostade nötter.

Ingredienser

  • 1 pkt smördeg, kyld och färdigkavlad
  • Fyllning
  • 3 dl matlagningsgrädde
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm cayennepeppar
  • 300 g västerbottensost, riven
  • Smör till formen
  • Till servering
  • 100 g kallrökt skinka
  • Salladsblad
  • Några kvistar oregano
  • 1 dl kalamataoliver
  • Paprikapulver
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 225 grader.
    2. Lägg ut degen i en smord pajform. Vik till degen så att den ligger lite böjd, ca 3 cm över kanten på formen. Nagga botten med en gaffel och grädda 10 minuter. Låt svalna.
    3. Koka upp grädde och kryddor, rör ner osten. Låt osten smälta. Smaka av med salt och peppar och häll i pajformen. Låt svalna i kylen över natten.
    4. Garnera med skinka, salladsblad, oregano, oliver och paprikapulver. Matlagningsgrädden kan bytas ut mot visp- eller mellangrädde.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben