Serverar: 75 portioner
Tid: 45 minuter
Hittade detta receptet när jag köpte vykort häromdan, och blev nyfiken på att pröva. Blev både snopen och överraskad, för dom är Jättegoda!
Koka upp fett och vatten. Rör i mjölet med en kraftig visp till smeten släpper ifrån kanterna. Obs! Rör / vispar man för länge så faller dom ihop istället för att puffa upp sig Ta kastrullen från värmen, låt svalna lite, och rör sedan ner ett ägg i taget och därefter hälften av vallmofröerna, samt osten. (jag har även bytt ut osten mot blåmögelost, också jättegott, så ta det ni tycker bäst om) Klicka ut teskedsstora klickar på en plåt med bakpapper, och grädda i mitten på ugnen ca 20 min, 200 grader Dom puffar upp sig till nästan dubbla storleken, och ska vara lite kladdiga i mitten, då är dom godast.
TIPS! Ibland när jag har gjort bollarna så har dom blivit platta, när jag tar ut dom (rört för mycket). Kom att tänka på att smeten påminner lite om frityrsmet, så jag prövade att fritera med lite olja i en kastrull. Detta är inget jag gör ofta, och utan termometer, fritös eller en aning om hur det skulle se ut när jag la i dom - så var det ren chansning (som gick hem). Det tog en stund, men var värt den tiden. Dom håller formen och ytan blir krispig. Så tipset är: Pröva att fritera dom! / Ciina
Kan man frysa dom?