Valnöts- och russinbullar

Serverar: 20 portioner

Vetebullen – denna älskade kändis – här fått en ny och spännande fyllning. Istället för smör används aprikosmarmelad som får samsas med russin och valnötter.

Ingredienser

  • 0,5 pkt jäst
  • 75 smör
  • 2,5 dl mjölk
  • 2 msk strösocker
  • 100 g riven mandelmassa
  • 1 krm salt
  • 1 ägg
  • 8 dl vetemjöl
  • Fyllning
  • 150 g hackade valnötter
  • 1 dl råsocker
  • 2 tsk kanel
  • 200 g sultanrussin
  • 1 dl aprikosmarmelad
  • Till pensling
  • 1 ägg
  • Instruktioner

    1. Smula ner jästen i en bunke. Smält smör och häll i mjölken. Låt blandningen bli fingervarm, 37 grader.
    2. Häll lite av degvätskan över jästen. Rör tills jästen löst sig. Tillsätt resten av degvätskan.
    3. Rör ner socker, mandelmassa och salt. Tillsätt ägget. Blanda ner mjölet, spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig. Låt degen jäsa cirka 1 timma.
    4. Rosta valnötterna i en het, torr panna tills de fått lite färg. Låt nötterna svalna. Blanda nötterna med råsocker, kanel och russin.
    5. Kavla ut degen på ett lätt mjölat bakbord till en rektangel, ca 30x40 cm. Bred ut aprikosmarmeladen på degen. Strö sedan över nöt- och russinblandningen.
    6. Rulla samman degen från långsidan och dela längden i 20 bitar. Lägg bullarna med snittytan uppåt i bullformar av papper. Låt bullarna jäsa 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.
    7. Pensla bullarna med ägg. Grädda dem sedan 12-15 minuter mitt i ugnen.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben