Valnötstårta med chokladsmörkräm

Serverar: 8-10 portioner

Det här är en perfekt kalastårta eftersom den med fördel kan bakas i god tid och frysas in. Tårtan är glutenfri.

Ingredienser

  • 400 g valnötter
  • 3 dl florsocker
  • 6 äggvitor
  • Fyllning
  • 175 g smör, rumsvarmt
  • 2½ dl socker
  • 1 vaniljstång, urskrapad
  • 100 g mörk choklad
  • Rivet skal av 1 apelsin
  • 2 äggulor
  • Garnering
  • Strimlad mörk choklad
  • Eventuellt spritsad grädde
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175 grader. Lägg bakplåtspapper på 3 plåtar. Rita en rundel, 20-22 cm i diameter, på varje papper. Pensla rundlarna med smält smör och pudra över glutenfritt vetemjöl.
    2. Mixa nötterna med stålkniv i en matberedare till ett fint hack. Blanda med florsockret. Vispa äggvitorna till ett fast skum. Vänd ner nöthacket och blanda försiktigt till en smet. Bred ut smeten i rundlarna. Grädda bottnarna i mitten av ugnen ca 15 minuter. Låt bottnarna kallna på papperet innan de lossas.
    3. Rör smör, florsocker och vaniljfrön smidigt. Smält chokladen över vattenbad och rör ner den i smörkrämen. Blanda i apelsinskal och äggulor.
    4. Bred ut krämen över bottnarna och lägg ihop dem till en tårta. Strö över strimlad choklad vid servering och eventuellt lite spritsad grädde.
    5. Tårtan kan frysas, den tinar på ca 30 minuter i rumstemperatur. Lägg annars ihop bottnarna och fyllning i god tid så att tårtan får safta sig.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben