Vanilj- och chokladhjärtan

Serverar: 20 portioner

Mmmmm.

Ingredienser

  • Mördeg
  • 250 g smör eller margarin
  • 1 1/2 dl socker
  • 6 dl vetemjöl
  • 1 äggula
  • Fyllning
  • 2 ägg
  • 1/2 dl socker
  • 1/2 msk potatismjöl
  • 4 dl kaffegrädde
  • Smaksättning
  • 2 msk vaniljsocker eller 3 msk kakaopulver
  • Garnering
  • Florsocker eller kakaopulver
  • Instruktioner

    1. Mät upp ingredienserna till mördegen direkt på bakbord eller i en matberedare. Hacka snabbt samman till en deg. Täck degen med plastfilm och lägg kylskåpskallt att vila i ca 1 timme.
    2. Gör fyllningen medan degen vilar. Mät upp äggen, sockret, potatismjölet och kaffegrädden i en kastrull. Sjud upp blandningen under omrörning och ta kastrullen från värmen då tjocknar. Krämen får inte koka. Ställ åt sidan att svalna.
    3. Sätt ugnen på 200 grader. Kavla ut mördegen tunt på mjölat bakbord. Skär ut bitar ur degen, så stora att de passar att lägga i smorda hjärtformar. Tryck varsamt ner degbitarna i formarna, men låt den överflödiga degen runt kanten finnas kvar.
    4. Smaksätt den kalla krämen med vaniljsockret. Vill du göra chokladhjärtan: rör även i kakaopulvret. Vill du göra både vaniljhjärtan och chokladhjärtan: dela krämen i två lika delar och smaksätt den ena med 1 1/2 msk kakaopulver. Fördela krämen i formarna.
    5. Kavla ut degresterna tunt och ta ut så stora bitar ur degen att de täcker varje hjärta. Tryck till runt kanterna så att det sluter tätt. Nyp bort den överflödiga degen och ställ formarna på bakplåt. Pricka några hål genom den översta degen in till fyllningen.
    6. Grädda formarna i mitten av ugnen i 12-15 minuter. Låt kakorna svalna en stund innan de försiktigt knackas ur formarna. Sikta florsocker eller kakaopulber över då kakorna ska serveras.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben