Vanilj- och lavendeltårta med vit chokladfrosting och röda vinbär

Serverar: 14 portioner

Krämig vit chokladfrosting möter syrliga vinbär och mjuka toner av lavendel i denna 4 våningstårta som är väldigt enkel att göra och imponerar garanterat på gästerna!

Ingredienser

  • Bottnar
  • 4 msk lavendelblommor, torkade
  • 5 dl socker
  • 9½ dl vetemjöl
  • 2 msk bakpulver
  • ½ msk salt
  • 220 g smör, rumsvarmt
  • 4½ dl mjölk
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 4 ägg
  • Smörkräm
  • 600 g vit choklad
  • 450 g osaltat smör, rumsvarmt
  • Garnering
  • Röda vinbär eller andra syrliga bär
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och mjöla 4 springformar, ca 18 cm i diameter.
    2. Mixa sönder lavendelblommorna med 1 dl av sockret. Sikta ner mjöl, bakpulver, salt, lavendelsocker samt kvarvarande socker i en större skål, blanda väl.
    3. Tillsätt smör, mjölk och vaniljsocker. Blanda samman det för hand till en smidig och slät smet. Tillsätt äggen och vispa i ytterligare 2 minuter för hand.
    4. Fördela smeten i formarna och grädda bottnarna mitt i ugnen i 30-35 minuter. Kontrollera med en sticka att kakorna är torra i mitten och låt dem sedan svalna helt på galler.
    5. Smält den vita chokladen till frostingen över ett vattenbad. Låt den svalna. Vispa upp smöret på medelhög hastighet, med flatblandaren i en köksmaskin eller med en elvisp, tills det är vitt och fluffigt i ca 5 minuter.
    6. Sänk hastigheten till låg och tillsätt den avsvalnade chokladen och blanda tills du har en slät kräm. Skrapa ner smet från kanterna om det behövs.
    7. Varva lavendelbottnar med vit chokladsmörkräm, avsluta med vit chokladsmörkräm på toppen och dekorera tårtan med röda vinbär.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben