Vaniljbullar med lemon curd-kräm och hallon

Serverar: 8 portioner

Bullarna till den hallontoppade desserten kan förberedas och frysas, och lemon curden håller ett par dagar i kylen. Ur Salt & Peppar nr 2/12.

Ingredienser

  • 4 dl mjölk
  • 1 dl socker
  • ½ tsk kardemummakapslar, mortlade
  • 1 pkt torrjäst
  • 8 dl vetemjöl
  • 200 g smör, rumsvarmt
  • Pensling
  • 1 ägg
  • Lemon curd-kräm
  • 2 citroner
  • 1 vaniljstång
  • 5 äggulor
  • 5 msk flytande honung
  • 100 g smör
  • 1 gelatinblad
  • 1 dl vispgrädde
  • Servering
  • 250 g hallon, färska eller frysta
  • Rivet citronskal
  • Florsocker
  • Instruktioner

    1. Rör ihop mjölk, socker och kardemumma. Rör ned jästen. Häll i det mesta av mjölet och rör till en fast smet. Knåda 10 minuter med maskin eller längre för hand. Låt jäsa övertäckt 30 minuter.
    2. Lemon curd: Tvätta citronerna. Riv skalet på den ena och pressa saften ur båda. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Blanda citronskal och -saft med vaniljstång och frön, äggulor, honung och smör i en kastrull. Sjud under omrörning tills det tjocknar, ca 5 minuter.
    3. Lägg gelatinbladet i blöt några minuter. Ta upp det och krama ur vätskan. Rör ned gelatinet i citronkrämen, plocka upp vaniljstången och låt svalna.
    4. Sätt ugnen på 200 grader. Stjälp upp bulldegen och arbeta in smöret i omgångar. Dela i åtta bitar och rulla till bollar. Platta ut och lägg på plåt med bakplåtspapper. Grädda ca 5 minuter tills de fått fin färg och låt dem sedan svalna på galler.
    5. Vispa grädden och vänd försiktigt ned den i lemon curden. Toppa varje bulle med citronkräm och hallon. Riv litet citronskal över och pudra med florsocker.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben