Vaniljbullar med saffransdoft

Serverar: 20 portioner

Perfekt att baka till jul och njuta av!

Ingredienser

  • 100 g smör
  • 2 dl mjölk 3%
  • 25 g jäst
  • ½ krm salt
  • ½ dl socker
  • 1 tsk mald kardemumma
  • 1 kuvert saffran (½ g)
  • 1 ägg
  • 7 dl mjöl
  • Vaniljkräm
  • 1 ½ dl mellan- eller matlagningsgrädde
  • 1 ½ msk vetemjöl
  • ½ msk socker
  • 1 ägg
  • 1 msk vaniljsocker
  • Pensling
  • Ägg
  • Strösocker
  • Instruktioner

    1. Deg: Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken och värm, 37°. Smula jästen i en bunke och rör ut den med lite av degspadet. Häll på resten av spadet, salt, socker, kardemumma, saffran, ägg och nästan allt mjöl. Arbeta samman degen. Låt jäsa i 30 minuter.
    2. Vaniljkräm: Rör ned mjöl och socker i grädden och koka blandningen i 2-3 minuter under omrörning.
    3. Tag kastrullen av värmen och rör ned ägget, hetta sedan upp krämen så den tjocknar. Drag den från värmen, rör ned vaniljsockret och vispa krämen sval.
    4. Deg: Tag upp degen på mjölat bakbord, kavla ut en kaka på 40x50 cm. Skär 20 rutor. Lägg en klick kräm i mitten och vik ihop bullarna. Lägg dem med skarven nedåt i bullformar. Ställ på plåt med höga kanter. Jäs i 30 minuter.
    5. Pensla med ägg, grädda i 225° i 10 minuter. Doppa bullarna i strösocker.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    fkn04001 19 november 2009

    Kan det vara såna här? Undra om man kan göra det utan matberedare?

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben