Vaniljinkokta plommon med färska bär och sabayonne

Serverar: 4-6 portioner

En läcker och lyxig efterrätt som du dessutom gör rätt snabbt.

Ingredienser

  • 8 plommon
  • Lag
  • 1 vaniljstång eller 2 tsk vaniljsocker
  • 1 kanelstång
  • 1 liter vatten
  • 5 dl socker
  • ½ dl rom
  • Rivet skal från 1 citron
  • Sabayonnesås
  • 4 äggulor
  • 1 dl socker
  • 1 dl plommonlag eller 1 dl vitt vin
  • 5 cl konjak, rom
  • Servering
  • Färska bär efter säsong
  • Instruktioner

    1. Koka upp vatten, socker, vanilj, kanel och citronskal. Tillsätt sedan plommon. Låt koka på svag värme tills de är mjuka, vilket tar ca 3-10 minuter beroende hur mogna plommonen är. Slå på romen och låt kallna i lagen.
    2. Blanda äggulor, fruktlag, konjak och socker i en bunke eller i en vid kastrull. Vispa över varmt vattenbad eller på svag värme tills såsen sjuder och blir skummig.
    3. Använder man vitt vin, öka på sockermängden med ½ dl socker. Ska man servera såsen kall måste man vispa tills den kallnar.
    4. Servera plommonen med den varma sabayonnesåsen och färska bär efter säsong.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben