Vaniljmousse med rabarberkompott och jordgubbssallad

Serverar: 12 portioner

Vanilj, rabarber och jordgubbar är gott att ha i en dessert. Det här får mig att längta till sommaren ... Från Allt om Mat nr 8/05.

Ingredienser

  • Rabarberkompott
  • 400 g skalade och rensade rabarber
  • 1 vaniljstång
  • 1 dl socker
  • 1 krm mald kardemumma
  • Vaniljmousse
  • 4 gelatinblad
  • 4 ägg
  • 1 1/4 dl socker
  • 1 vaniljstång
  • 4 dl vispgrädde
  • Jordgubbssallad
  • 1 dl vatten
  • 1 dl socker
  • 2 stjärnanis
  • 1 l jordgubbar
  • Tillbehör
  • Färsk mynta
  • Instruktioner

    1. Rabarberkompott: Skär rabarbern i cm-långa bitar. Snitta vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg rabarber, vaniljfrön, socker och kardemumma i en kastrull och låt sjuda 5-7 minuter tills rabarbern blivit mjuk. Rör om då och då. Låt kallna.
    2. Vaniljmousse: Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten. Vispa ägg och socker pösigt. Snitta vaniljstången och skrapa ur fröna. Vispa grädde och vaniljfrön. Lyft upp gelatinet och smält det på svag värme i litet av vaniljgrädden. Rör ned det i äggsmeten och vänd ned vaniljgrädden.
    3. Häll upp hälften av smeten i portionsglas eller skålar, som rymmer ca 2 dl. Ställ dem ca 30 minuter i kylen. Täck moussen med rabarberkompotten och fyll på med resten av moussen. Ställ i kylen minst 3 timmar för att stelna.
    4. Jordgubbssallad: Koka upp vatten, socker och stjärnanis. Låt kallna. Skär jordgubbarna i bitar, lägg dem i en skål och häll över sockerlagen.
    5. Toppa moussen med jordgubbssalladen strax före serveringen. Garnera med färska myntakvistar.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben