Vaniljrutor

Serverar: 30 portioner

Tid: 1 timme

En mycket enkel långpannekaka som är super god, smaken påminner väldigt mycket om vaniljhjärtan! Sist jag gjorde den så rev jag i skalet från två lime och pressa i ca 1 msk limesaft....smarrigt värre blev det!!! Det skulle absolut gå att riva skalet från ytterligare en lime och- eller testa sig fram och pressa i ytterligare saft från limen. Man kanske rent av skulle skippa vaniljsockret i fyllningen om du väljer att använda lime i smeten. Testa dig fram! Vill man pynta till rutorna innan servering så pudra över lite florsocker och toppa med en skivad jordgubbe eller tre blåbär, några hallon kanske eller varför inte en liten klase vinbär. Vaniljrutorna går utmärkt att frysa!

Ingredienser

  • Smuldeg
  • 375 g rumsvarmt smör
  • 11 dl mjöl
  • 4½ dl socker
  • 4 msk vaniljsocker
  • 1 msk bakpulver
  • 1 msk bikarbonat
  • Fyllning
  • 4 ägg
  • 2 dl kesella
  • 5 dl creme fraiche (34%)
  • 3 dl socker
  • 1 msk vaniljsocker
  • Instruktioner

    1. Nyp ihop ingredienserna till smuldegen och tryck ut drygt hälften av degen i en bakplåtsklädd långpanna (ca 35x42 cm)
    2. Rör ihop ingredienserna till fyllningen och häll det över degbotten. Smula sedan över resten av degen i ett jämt lager och grädda kakan i mitten av ugnen på 200 grader (vanlig ugn) i ca 30 minuter.
    3. Dra snabbt och bestämt men ändå försiktigt över kakan med hjälp utav bakplåtspappret på ett galler och låt den svalna något.
    4. Jag brukar ha två bakplåtspapper, jag delar kakan på mitten och med hjälp utav bakplåtspappret så kan jag dra över ena halvan på en bricka och sen den andra på en annan bricka. På så vis får jag plats med dom i kylen och får kakan att “sätta” sig innan jag skär upp den i rutor och packar den i bytta för att frysa, så vida jag inte ska servera den dom närmsta dagarna.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben