En mycket enkel långpannekaka som är super god, smaken påminner
väldigt mycket om vaniljhjärtan!
Sist jag gjorde den så rev jag i skalet från två lime och pressa i
ca 1 msk limesaft....smarrigt värre blev det!!! Det skulle absolut
gå att riva skalet från ytterligare en lime och- eller testa sig fram
och pressa i ytterligare saft från limen.
Man kanske rent av skulle skippa vaniljsockret i fyllningen om du väljer
att använda lime i smeten. Testa dig fram!
Vill man pynta till rutorna innan servering så pudra över lite florsocker
och toppa med en skivad jordgubbe eller tre blåbär, några hallon kanske
eller varför inte en liten klase vinbär.
Vaniljrutorna går utmärkt att frysa!
Ingredienser
Smuldeg
375 g rumsvarmt smör
11 dl mjöl
4½ dl socker
4 msk vaniljsocker
1 msk bakpulver
1 msk bikarbonat
Fyllning
4 ägg
2 dl kesella
5 dl creme fraiche (34%)
3 dl socker
1 msk vaniljsocker
Instruktioner
- Nyp ihop ingredienserna till smuldegen och tryck ut drygt hälften av degen
i en bakplåtsklädd långpanna (ca 35x42 cm)
- Rör ihop ingredienserna till fyllningen och häll det över degbotten.
Smula sedan över resten av degen i ett jämt lager och grädda
kakan i mitten av ugnen på 200 grader (vanlig ugn) i ca 30 minuter.
- Dra snabbt och bestämt men ändå försiktigt över kakan med hjälp utav
bakplåtspappret på ett galler och låt den svalna något.
- Jag brukar ha två bakplåtspapper, jag delar kakan på mitten och med
hjälp utav bakplåtspappret så kan jag dra över ena halvan på en bricka
och sen den andra på en annan bricka.
På så vis får jag plats med dom i kylen och får kakan att “sätta” sig innan
jag skär upp den i rutor och packar den i bytta för att frysa, så vida jag
inte ska servera den dom närmsta dagarna.
Liknande recept
Kommentarer (0)