Vaniljrutor

Serverar: 16 portioner

Mjuka goda småkakor att njuta av i vårsolen.

Ingredienser

  • Mördeg
  • 200 g smör eller margarin
  • 5 dl vetemjöl
  • 1 dl socker
  • 1 äggula
  • Vaniljfyllning
  • 2 ägg
  • 2 msk socker
  • 1 ½ msk potatismjöl
  • 4 dl kaffegrädde
  • 2 msk vaniljsocker
  • Garnering
  • Florsocker
  • Instruktioner

    1. Hacka snabbt samman ingredienserna till smördegen och låt den vila kallt i 30 minuter, gärna längre.
    2. Vaniljfyllningen: Mät upp alla ingredienser utom vaniljsocker i en kastrull. Sjud upp det under omrörning och dra från värmen när krämen tjocknat. Smaksätt med vaniljsocker och låt den kallna.
    3. Sätt ugnen på 200 grader.
    4. Dela den kalla mördegen i 2 jämnstora bitar. Kavla ut den ena till en platta lagom stor för att passa en smörad liten långpanna ca 23x23 cm.
    5. Lägg plattan i botten och bred på vaniljkrämen jämt. Kavla ut den andra lika stor och lägg över. Nagga lätt med en gaffel.
    6. Grädda nederst i ugnen i 25-30 minuter eller tills kakan fått en svagt gyllenbrun färg, låt kallna i formen.
    7. Vid servering, pudra över florsocker och skär upp i rutor.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben