Varm banankaka

Serverar: 10 portioner

Mjuka, delikata bananer med en doft av karamell och rom - alldeles för gott för att motstå. En efterrätt som tilltalar alla.

Ingredienser

  • 10 mogna bananer
  • 1 msk färskpressad citronsaft
  • 3 dl strösocker
  • 3 msk smält smör eller margarin
  • 2 msk mörk rom eller romextrakt
  • Pajdeg
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 nypa salt
  • 6 msk smör eller margarin
  • 1 dl lättyoughurt
  • Instruktioner

    1. Förbered pajdegen genom att blanda mjöl, salt och kallt matfett i en matberedare. Blanda ner youghurten och forma sedan degen till en platta. Slå in plattan i plastfolie och låt den vila i kylskåpet i 30 minuter.
    2. Skär bananerna i skivor och blanda dem med citronsaften i en skål. Smält sockret på medelvärme i en ugnsfast stekpanna, utan att röra om, ca 10 minuter. Ta stekpannan från värmen.
    3. Lägg bananerna i lager ovanpå det smälta sockret. Pressa försiktigt ihop bananerna. Häll över det smälta matfettet och romen.
    4. Värm ugnen till 225 grader. Kavla ut degen till en jämn cirkel på ett mjölat bakbord. Cirkeln ska vara 2½ cm större än stekpannan. Lägg degen över stekpannan med bananerna i. Tillslut genom att trycka fast kanterna. Sätt in stekpannan i ugnen och baka tills degen är gyllene, ca 20 minuter. Låt pannan svalna på ett galler. Lägg ett serveringsfat upp och ner över kakan och vänd upp den på fatet.

    Liknande recept

    5
    1 h
    10-12
    1
    4.5
    20 min
    4-8
    17

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben