Vegetarisk pastasås med doft av "vilt"
Enkel pastasås utan kött, men med klassisk viltkryddning. Den kan också göras som stuvning. "Viltet" i det här receptet utgörs av svampen, så det bästa är naturligtvis självplockat!
Ingredienser
2-3 dl färsk svamp i bitar - kantareller och trattkantareller rekommenderas
1 gul lök
2-3 msk mjöl - dinkel eller vanligt vetemjöl
Grädde
Crème fraiche
1-2 tsk kinesisk sojasås
Worcestershire sauce
En skvätt rödvin
Viltkrydda
Salt
Peppar
Instruktioner
- Hacka svampen grovt och löken finare. Fräs någon minut i rikligt med matfett. Dofta mjöl över blandningen och tillsätt grädde tills du har en (ganska lös) stuvning.
- Låt stuvningen puttra på låg värme. Tillsätt sojasås, lite rödvin (kanske en matsked eller så) och 5-10 droppar Worcestershire sauce. Salta och peppra måttligt. Tillsätt därefter rikligt med viltkrydda, men smaka av så att det inte blir för beskt!
- Om du bara vill ha en stuvning kan du hoppa över crème Fraichen och vara klar här!
- När du har fått till en mustig stuvning, späd undan för undan med Crème Fraiche tills du får en konsistens som passar som pastasås. Koka en laddning pasta, lägg upp, häll rikligt med sås över, och servera!
Liknande recept
Kommentarer (2)
Vad är viltkrydda? Finns det i kryddhyllan i vanliga mataffärer?
Ja, jag använder Santa Marias kryddblandning Viltkrydda för tillfället. Den innehåller bl a svartpeppar, enbär, rosmarin, timjan och vitlök.