Vetebullar med glasyr

Underbart goda bullar. Lite annorlunda och saftigare än vanliga bullar.

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 2 dl mjölk
  • 2 dl vispgrädde
  • 2-3 msk strösocker
  • 2 krm salt
  • ½ tsk kardemumma, mald
  • Ca 1 liter vetemjöl
  • 50 g smör eller margarin, rumstempererat
  • Fyllning
  • 100 g smör eller margarin
  • 4-5 msk socker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 3-4 tsk kardemumma, mald
  • Pensling
  • 1 ägg
  • Glasyr
  • 2 dl florsocker
  • 1-2 msk vatten
  • Garnering
  • Ev. 2-3 msk finhackade nötkärnor
  • Instruktioner

    1. Smula ned jästen i degbunken. Ljumma mjölken, lägg i smöret och rör om tills smöret smält. Låt det bli fingervarmt ca 37 grader.
    2. Häll mjölkblandningen över jästen och rör tills den är upplöst. Blanda i ca hälften av mjölet och arbeta in det i degen. Tillsätt ytterligare litet av mjölet och arbeta tills degen släpper degbunkens kanter. Strö ett tunt lager mjöl över degen och låt jäsa övertäckt ca 30 minuter.
    3. Förbered under tiden fyllningen. Rör matfettet smidigt med socker, vaniljsocker och kardemumma.
    4. Knåda in resten av mjölet i degen och kavla ut den till en rektangulär platta, 30x45 cm. Bred på fyllningen.
    5. Rulla ihop degen från långsidan till en fast rulle. Skär den i jämnstora bitar (ca 3 cm breda) och lägg dem med snittytan uppåt i en bullformar.
    6. Jäs bullarna under bakduk ca 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg. Grädda på galler på botten av ugnen i 225° ca 7-8 minuter. Låt bullarna svalna under bakduk.
    7. Glasyr: Rör ut florsockret med litet vatten (skall vara ganska tjock)och bred glasyr på bullarna när de har svalnat, helst strax innan de skall serveras. Strö gärna över över lite hackade nötter om Ni känner för det, men de är lika goda utan.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben