Vetefläta med bovete

Bovete innehåller inte gluten och är inte som man kan tro besläktat med vete. Det tillhör familjen gräs och är släkt med rabarber och svinmålla. Det används tillsammans med vetemjöl och gör brödet saftigt och ger en god och lite söt smak.

Ingredienser

  • 50 g smör
  • 3½ dl mjölk
  • 25 g jäst
  • 1 ägg
  • 1 tsk salt
  • 3 dl bovete
  • 6-8 dl vetemjöl
  • Ägg till pensling
  • Sesamfrön till garnering
  • Instruktioner

    1. Ger 2 stycken bröd
    2. Smält smöret och häll i mjöken. Värm blandningen till 37 grader. Smula jästen i en bunke och lös upp i degvätskan. Blanda i uppvispat ägg och salt. Tillsätt bovetemjölet och nästan allt av vetemjölet. Arbeta ihop till en smidig deg. Tillsätt endast så mycket mjöl som är nödvändigt för att få en smidig deg. Låt jäsa i 30 minuter under bakduk.
    3. Lägg degen på mjölat bakbord och knåda väl. Tillsätt eventuellt mer vetemjöl. Dela degen i två delar. Dela varje del i tre och rulla ut till längder som sedan flätas. Lägg flätorna på smord bakplåt och låt jäasa i ca 30 minuter. Pensla med ägg och strö sesamfrön över. Grädda bröden ca 30 minuter på nedersta falsen i 200 grader.. Låt svalna på galler under bakduk.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben