Luftiga, eleganta och mycket goda bakelser, med en god kesella- och limekräm. Spröd mördeg, äpple, kanel och mandelmassa bjuder på en förnämligt god smak.
Ingredienser
Formar
50 g smör eller margarin
3 msk strösocker
1 äggula
1½ dl vetemjöl
Fyllning
2-3 äpplen
2-3 dl vatten
2-3 msk strösocker
1 dl kesella
Rivet skal och saft av ½ limefrukt
½-1 tsk mald kanel
Garnering
150 g mandelmassa
1 äggvita
Instruktioner
- Börja med formarna. Sätt ugnen på 200 grader. Hacka snabbt samman matfett, socker, äggula och mjöl, för hand eller med maskin, till en smidig deg.
- Tryck ut degen i 10 aluminiumformar. Grädda formarna i nedre delen av ugnen cirka 10 minuter.
- Gör fyllningen. Skala och kärna ur äpplena. Skär dem i klyftor. Koka äpplena mjuka i vatten och socker. Låt dem rinna av väl.
- Smaksätt kesellan med limeskal och limesaft. Fördela kesellan i formarna. Lägg på äpplena. Strö över lite kanel.
- Gör garneringen. Riv mandelmassan. Rör den smidig med äggvitan.
- Fyll en spritspåse med mandelmassekräm. Spritsa smala, dekorativa stänger över äpplena, inte för glest.
- Grädda bakverken på galler i nedre delen av ugnen 3-4 minuter, tills mandelmassan fått vacker färg. Låt bakverken kallna.
Liknande recept
Kommentarer (0)