Vetekatten special

Serverar: 10 portioner

Luftiga, eleganta och mycket goda bakelser, med en god kesella- och limekräm. Spröd mördeg, äpple, kanel och mandelmassa bjuder på en förnämligt god smak.

Ingredienser

  • Formar
  • 50 g smör eller margarin
  • 3 msk strösocker
  • 1 äggula
  • 1½ dl vetemjöl
  • Fyllning
  • 2-3 äpplen
  • 2-3 dl vatten
  • 2-3 msk strösocker
  • 1 dl kesella
  • Rivet skal och saft av ½ limefrukt
  • ½-1 tsk mald kanel
  • Garnering
  • 150 g mandelmassa
  • 1 äggvita
  • Instruktioner

    1. Börja med formarna. Sätt ugnen på 200 grader. Hacka snabbt samman matfett, socker, äggula och mjöl, för hand eller med maskin, till en smidig deg.
    2. Tryck ut degen i 10 aluminiumformar. Grädda formarna i nedre delen av ugnen cirka 10 minuter.
    3. Gör fyllningen. Skala och kärna ur äpplena. Skär dem i klyftor. Koka äpplena mjuka i vatten och socker. Låt dem rinna av väl.
    4. Smaksätt kesellan med limeskal och limesaft. Fördela kesellan i formarna. Lägg på äpplena. Strö över lite kanel.
    5. Gör garneringen. Riv mandelmassan. Rör den smidig med äggvitan.
    6. Fyll en spritspåse med mandelmassekräm. Spritsa smala, dekorativa stänger över äpplena, inte för glest.
    7. Grädda bakverken på galler i nedre delen av ugnen 3-4 minuter, tills mandelmassan fått vacker färg. Låt bakverken kallna.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben