Viltgryta med grönsaker

Serverar: 6 portioner

Tid: 1 timme 10 minuter

En gryta som smälter i munnen

Ingredienser

  • 800 g benfritt älg- eller rådjurskött av bogen
  • 2 msk smör
  • Salt
  • Svartpeppar
  • 1 gul lök
  • 100 g rotselleri
  • 1 morot
  • 1 medelstor purjolök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 3 dl rödvin
  • 1 msk tomatpuré
  • Ca 3 dl viltfond
  • 15 krossade enbär
  • 2 lagerblad
  • 1 tsk timjan
  • 1 ½ dl vispgrädde
  • 150 g bacon
  • 1 dl hackad persilja
  • Instruktioner

    Skär köttet i bitar, ca 2x2 cm. Bryn dem i smör. Lägg över i en gryta. Salta och peppra. Finhacka löken. Skär selleri och morot i små tärningar. Skiva purjolök och vitlök. Fräs grönsakerna i smör och lägg över i grytan. Rör ner rödvin, tomatpuré och viltfond. Bind in kryddorna i en påse av gasbinda. Lägg ner i grytan. Koka på svag värme under lock ca 50 min, tills köttet är mört. Ta upp köttet och kryddpåsen ur grytan. Mixa grönsakerna. Lägg tillbaka i grytan och häll på grädden. Låt koka ihop några minuter. Smaka av med salt och peppar. Lägg i köttet. Skär baconet i strimlor och stek det. Strö bacon och persilja över grytan. Servera kokt potatis eller pasta till.

    Liknande recept

    Kommentarer (2)

    EvaE2 18 oktober 2010

    En mustig och kanongod gryta. Gjorde dock en del ändringar, tog hälften viltfond och hälften kantarellfond. Dessutom lät jag bli att mixa grönsakerna och blandade ner lite färsk svamp. Grytan kommer att bli en favorit, både till vardags och till fest.

    mikael_qwist_7 27 oktober 2013

    Hur kan man kalla det viltgryta när det inerhåller fläsk?

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben