Viltgryta med kantareller

Serverar: 6 portioner

En mustig viltgryta med morötter och trattkantareller, som här har smaksatts med både rött vin, vitlök och timjan.

Ingredienser

  • 1 kg grytbitar av viltkött (älg, hjort eller rådjur)
  • 140 g mager bacon
  • 2 gula lökar
  • 2 msk tomatpuré
  • 6 vitlöksklyftor
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 dl god buljong eller 2 msk viltfond + 2 dl vatten
  • 4 dl torrt rött vin
  • 2 lagerblad
  • 1 tsk salt
  • ½ tsk grovmalen svartpeppar
  • 5-6 enbär
  • 1 tsk timjan eller 2 timjankvistar
  • 500 g trattkantareller
  • 10-12 små lökar
  • 25 g hyvlad mesost
  • 1 dl syltlök
  • Instruktioner

    1. Skär bort senor och hinner från köttet. Skär köttet i 3x3 cm bitar.
    2. Strimla baconet och fräs det knaprigt på svag värme i en stekgryta. Ta upp och låt det rinna av på ett hushållspapper. Bryn köttet i baconfettet ett par minuter tills det har fått färg.
    3. Skala och skär löken i grova bitar, lägg ner dem i grytan. Låt löken fräsa med några minuter. Rör ner tomatpurén och vitlöksklyftorna.
    4. Strö över mjölet och rör om. Häll på buljong och vin, krydda med lagerblad, salt och peppar, krossade enbär och timjan. Lägg på lock och låt köttet småputtra på svag värme, 45-50 minuter.
    5. Rensa svampen och skala smålökarna. Fräs kantarellerna i ½ tsk matfett i en stekpanna. Blanda ner svamp och smålök i grytan när det återstår 30 minuter. Tillsätt syltlök, bacon och hyvla över mesosten.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben