Vad vore höst-och vinterkvällar utan viltgrytor med smak av skogens egna skafferi?
I skenet av levande ljus och med ett gott vin/öl till så har du här receptet på en njutbar kväll!
Ingredienser
600 g benfritt älgkött (bog, stek eller skav)
2 gula lökar
2 msk smör
2-3 dl grädde
2 dl buljong (vilt eller köttbuljong)
1 msk vetemjöl
2 tsk salt
½ msk krossade enbär
1 krm vitpeppar
250 g kantareller ( gärna trattkantareller )
Instruktioner
Skär köttet i tärningar. Skala och hacka löken.
Bryn köttet och löken tillsammans i en gryta, i smör. Spar lite smör till svampen.
Bryn svampen i resten av smöret i en stekpanna.
Krydda köttet/löken i grytan med salt, peppar och enbär.
Häll buljongen över köttet och låt sjuda under lock i ca. 30 min. Pudra över mjölet eller rör ut mjölet i lite vatten och tillsätt redningen till grytan. Häll även över grädden. Ge grytan ett uppkok och puttra sedan på svag värme i ytterligare 15 min. innan du tillsätter svampen och ev. mera kryddor om det behövs.
Serveras med potatis, en sallad och lite vinbärsgelé.