Vinbärskaka med marängtäcke

Serverar: 8-10 portioner

Min farmors bästa kaka

Ingredienser

  • 40 g sötmandel
  • 1 dl strösocker
  • 80 g smör, gärna rumstempererat
  • 2 äggulor
  • 1½ dl vetemjöl
  • Marängtäcke
  • 2 äggvitor
  • 4 msk strösocker
  • Garnering
  • 6 dl färska röda vinbär eller 4 dl frysta ( tinade )
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175 grader. Mal mandeln i mandelkvarn eller matberedare. Rör socker och smör vitt och fluffigt. Tillsätt äggulorna och mandel och sikta till sist i mjölet. Blanda. Tryck ut degen på en smord plåt eller pajform eller på bakplåtspapper. Häll på vinbären i ett jämt lager. Grädda i 10-20 minuter beroende på bottens tjocklik. Låt svalna.
    2. Sänk ugnen till 150 grader. Vispa upp äggvitorna till marängtäcket riktigt hårt, burken ska gå att vända upp och ner. Tillsätt socker och vispa tills det blir glansigt och bildar små toppar. Bred ut smeten ovanpå vinbären. Grädda kakan tills marängen blir ljusbrun. Låt svalna och servera kakan lite ljummen. Garnera gärna kakan med lite extra röda vinbär och pudra på lite florsocker.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben