Med svartavinbär i smeten blir kakorna vackert intensivt lila.
Ingredienser
2½ dl vetemjöl
2 msk socker
125 g kylskåpskallt smör
Fyllning
2 dl svarta vinbär, 125 g
3 ägg
1 dl socker
1 msk vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
Instruktioner
Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda mjöl och socker och tillsätt det kalla smöret. Nyp ihop med fingertopparna till en deg, eller blanda snabbt ihop i matberedare.
Klä en ugnssäker form ca 21x21 cm med bakplåtspapper.
Tryck ut degen i ett jämnt lager i bottnen av formen.
Grädda mitt i ugnen 10-12 minuter tills degen börjar få lite färg.
Mixa vinbären fint med mixerstav eller matberedare. Rör ihop ägg och socker. vispa ner mjöl, vaniljsocker och de mixade vinbären.
Häll fyllningen i formen och grädda ytterligare ca 15 minuter tills kakan stannat.
Låt svalna och lyft försikitgt upp kakan ur formen.
skär i rutor och förvara svalt till servering.