Vinkokt kyckling i lergryta

Serverar: 4 portioner

Tid: 3 timmar

Bara att ösa ihop – sen sköter ugnen resten. En väldigt enkel och god gryta för lata dagar. Sätt gärna på grytan på låg värme på morgonen – så står den klar när du kommer hem.

Ingredienser

  • 2 kycklingar i bitar
  • 1 purjolök
  • 2 dl rödvin
  • 3 dl vispgrädde
  • 800 g krossade tomater
  • 1 paprika
  • 5 champinjoner
  • 10 vitlöksklyftor
  • 3 kycklingbuljongtärningar
  • 3 tsk svartpeppar
  • Färsk salvia eller timjan
  • 3 dl bulgur
  • 100 g gröna bönor
  • 5 dl kokt vatten
  • 1 msk svartpeppar
  • 3 msk olivolja
  • 5 msk matfett
  • Instruktioner

    1. Dela kycklingen i bitar och bryn i en panna, lägg över i lergrytan. Täck med tomater, svamp, halv purjo i bitar, vinet, 6 krossade vitlöksklyftor, paprika i bitar, vispgrädde, 2 buljongtärningar och några kvistar färsk salvia eller timjan.
    2. Sätt in i ugnen på 175 grader i 2 timmar. Har du en AGA-spis och gott om tid – använd sjudning-ugnen, som på ca 100 grader, i minst fem timmar.
    3. När kycklingen är klar kan du börja med bulgur. Använd fettet från pannan, där du stekt kycklingen, och häll det i en kastrull. Bryn skivad purjo, 2 skivade vitlöksklyftor. Häll på olivoljan, bulgur, 1 buljongtärning, svartpeppar och 5 dl kokt vatten.
    4. Koka upp och sänk värmen till lägsta i fem minuter, stäng av värmen och låt den stå på plattan i ytterligare 10 minuter. Bryn bönorna och vitlöken i smör eller olivolja och smaksätt med salt och peppar.
    5. Bland bulgur med bönorna i stekpannan – eller servera separat tillsammans med kycklinggrytan.

    Liknande recept

    4.5
    1 h 45 min
    4
    10

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben