Vit chokladkaka med lime

Serverar: 10-12 portioner

Tid: 40 minuter

Alla kladdkakor måste inte vara bruna. Här är ett recept på en vit kladdkaka med touch av citrus.

Ingredienser

  • Zest av 1 lime (det yttersta skalet på limen) +
  • 1 lime, zest och pressad saft
  • 3 msk strösocker + 2 dl strösocker
  • 200 g vit choklad
  • 1 msk +150 g smör
  • 2 ägg
  • 1 ½ dl vetemjöl
  • Instruktioner

    Sätt ugnen på 200 grader. Blanda zest från 1 lime med 3 msk strösocker så att det fördelar sig jämnt. Smörj en springform eller pajform med 1 msk smör och "bröa" med limesockret. Överblivet limesocker kan du strö ovanpå kakan efter gräddning. Smält 150 g smör på svag värme i en kastrull. Dra av från värmen. Hacka chokladen, lägg ner den i smöret och rör tills den smält. Låt svalna något. Rör ihop ägg och 2 dl socker, du behöver inte vispa. Tillsätt smör/chokladblandningen och sikta över mjölet, rör ihop till en hyfsat jämn smet och häll över i den limesockrade formen. Grädda mitt i ugnen, 200 grader, i 20-25 min. Kakan ska vara kladdig i mitten men spänstigare runt kanten. Strö över eventuellt kvarblivet limesocker och låt kakan svalna, gärna i frysen i 2 timmar och sedan i kylskåp. Det går förstås bra att låta den svalna i rumstemperatur men den blir lite kladdigare. Det är gott att servera en fruktsallad till.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben