Traditionella bästa vita pepparkakor som är ett måste i finska kaffebord i jultiden.
Ingredienser
500 g smör eller margarin
500 g strösocker
1 kg vetemjöl special
1 tsk bikarbonat
5 st ägg
Instruktioner
Mjuk smör eller margarin vispas med socker, till en fluffig massa (tills socker slutar låta skrapas i skålen).
Ägg tillsätts en efter en, vispas mellan varje ägg.
Bikarbonat blandas med mjölet och tillsätts till degen. (Om man inte har bikarbonat kan man ersätta den men 2 tsk bakpulver ).
Om degen görs dagen innan, behöver man inte använda alla mjöl.
Man kavlar likadant med brödkavel som man brukar göra med bruna pepparkakor och trycker från degen olika fikurer som man sedan lyfter till bakplåt och gräddar dom.
Gräddas 5-7 minut i 200° - 225° C°
Väldigt roligt recept med en härligt smidig och lättkavlad deg. Jag smaksatte halva degen med saffran och rivet apelsinskal- kan rekommenderas. Spröda godingar till julens kakburk. Tack Pirkko!
Väldigt roligt recept med en härligt smidig och lättkavlad deg. Jag smaksatte halva degen med saffran och rivet apelsinskal- kan rekommenderas. Spröda godingar till julens kakburk. Tack Pirkko!