Vitlöks- och persiljepotatis

Serverar: 6 portioner

Vanlig potatis kan lyftas till nya höjder med rätt sällskap. Här får schalottenlök, vitlök och persilja förhöja smaken på tunt skivad potatis i en krispig gratäng.

Ingredienser

  • 1 kg potatis av fast typ, t ex Asterix
  • 1 tsk salt
  • ½ tsk nymald svartpeppar
  • 8 schalottenlökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 4 msk smör
  • 3 dl grönsaksbuljong
  • 2 msk hackad färsk persilja
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175 grader. Skrubba potatisarna väl, skiva dem tunt och lägg skivorna i en skål. Krydda med salt och peppar och ställ åt sidan.
    2. Skala schalottenlöken, skiva den tung och lägg den i en skål. Pressa vitlöken och blanda den med schalottenlöken.
    3. Smörj en ugnsfast gratängform med 1 msk smör. Varva potatis och lök i formen. Häll buljongen över och klicka på resten av smöret.
    4. Täck formen med aluminiumfolie och baka i ugnen cirka 60 minuter tills potatisen är mjuk. Ta bort foliet och baka ytterligare 15-20 minuter så att gratängen får en krispig yta.
    5. Garnera med persilja och servera rätten varm.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben