Vanlig potatis kan lyftas till nya höjder med rätt sällskap. Här får schalottenlök, vitlök och persilja förhöja smaken på tunt skivad potatis i en krispig gratäng.
Ingredienser
1 kg potatis av fast typ, t ex Asterix
1 tsk salt
½ tsk nymald svartpeppar
8 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
4 msk smör
3 dl grönsaksbuljong
2 msk hackad färsk persilja
Instruktioner
Sätt ugnen på 175 grader. Skrubba potatisarna väl, skiva dem tunt och lägg skivorna i en skål. Krydda med salt och peppar och ställ åt sidan.
Skala schalottenlöken, skiva den tung och lägg den i en skål. Pressa vitlöken och blanda den med schalottenlöken.
Smörj en ugnsfast gratängform med 1 msk smör. Varva potatis och lök i formen. Häll buljongen över och klicka på resten av smöret.
Täck formen med aluminiumfolie och baka i ugnen cirka 60 minuter tills potatisen är mjuk. Ta bort foliet och baka ytterligare 15-20 minuter så att gratängen får en krispig yta.