Vitlöksfalu med ostsås

Serverar: 4-6 portioner

Tid: 30 minuter

Även falukorv gick att få spännande och smakrik. Rätten blir inte stark av vitlöken trots mängden. Istället blir det en rund och fyllig smak med egen karaktär. Men givetvis vänder sig rätten till vitlökälskare.

Ingredienser

  • 800 g falukorv
  • 1 kg potatis
  • 1 gul lök
  • 3 klyftor vitlök
  • 1 msk salt
  • 1 lagerblad
  • 10 korn svartpeppar
  • 5 korn kryddpeppar
  • Sås
  • 1 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 400 g tomater krossade (burk)
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 5 klyftor vitlök
  • 200 g Philadelphiaost naturell
  • Salt
  • Vitpeppar
  • Instruktioner

    1. Skala och dela normalstora potatisar i 4 delar. Dra skinnet av korven och skär i 4 centimeters bitar. Skala och klyfta gul lök, krossa vitlöksklyftorna. Lägg allt i en kastrull ihop med kryddorna, fyll på vatten så det precis täcker.
    2. Koka upp och låt småkoka i 20 minuter, medan ni gör såsen. Smält smöret i en kastrull och rör ner mjölet. Tillsätt tomater, vispgrädde och smulad buljongtärning.
    3. Koka upp under omrörning och låt koka ett par minuter. Pressa i vitlöken och sänk värmen så det småsjuder i ca 10 minuter. Rör om då och då. Tillsätt osten och rör tills den löst sig helt. Smaka av med salt och peppar.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben