Vitlöksfilé med örter

Serverar: 4-6 portioner

Tid: 1 timme 30 minuter

Lättlagat i lergryta. Gott med vilket tillbehör som helst. Gärna bulgur och en tomatsallad. Eller kanske pressad potatis och råkost.

Ingredienser

  • 1 kg fläskfilé
  • 1 dl hackade örter (basilika, persilja, timjan - jag använder mest timjan)
  • 1 hel vitlök
  • 2 purjolökar
  • 500 g djupfryst broccoli
  • Salt
  • Grovmalen svartpeppar
  • 3 dl grädde, kan uteslutas
  • 2½ dl vatten
  • 2 msk koncentrerad kalvfond
  • 2 msk vitt vin, kan uteslutas
  • Instruktioner

    1. Lägg grytan i vatten 10 minuter.
    2. Putsa filéerna och rulla dem i de hackade örterna. Skala vitlöksklyftorna. Skölj, ansa och strimla purjolöken.
    3. Lägg de båda löksorterna tillsammans med broccolin, som inte behöver tinas först i botten på grytan. Lägg filéerna ovanpå. Strö över salt och peppar.
    4. Rör ihop grädde (eller ta lite mer vatten + fond), vatten, fond och vin. Häll blandningen över. Lägg på locket. Ställ in grytan och sätt ugnen på 200 grader. Låt stå ca 1 timme och 15 minuter. Ta upp köttet och skär i skivor, lägg tillbaka i gryta.

    Liknande recept

    Kommentarer (3)

    bernit 8 april 2009

    Hej "hittade" min gamla lergryta igen för ett tag sedan och använde ditt recept som inspiiration - använde benfri hel fläsk-kotlett, men det funkade toppen Tack för detta recept

    Prima 9 januari 2010

    Mmmm låter smarrigt.... ska nog ta o testa detta ikväll. MEN jag har ingen lergryta längre, den har jag nog slängt för nåt år sen. Synd, Hoppas det går bra ändå :)

    maria_kallback 26 februari 2016

    Så himla besviken... Broccolin och purjon blev fult mörkgröna, fileerna blev inte genomstekta trots att jag redan från början lagt på 30 min på koktiden, vitlöken smakade stickigt trots den långa koktiden. Usch nej, denna skall raferas från min favvolists illa kvickt.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben