Wallenbergare på ripa med gratäng på pressad potatis
Serverar: 2-4 portioner
Ingredienser
300 gram kött av ripbröst (2 ripor)
1 ½ tsk salt
1 krm vitpeppar
3 krm viltkryddor
3 äggulor
2 dl vispgrädde
Ströbröd till panering och smör till stekning
4 portioner potatis
salt
peppar
2 dl grädde
2 dl riven ost
lingonsylt
sockerärter
Instruktioner
Skär ripbrösten i bitar och lägg tillsammans med kryddorna, saltet och äggulorna i en matberedare och kör i ca 1 minut. Tillsätt den kalla grädden och kör ytterligare i 1-2 minuter till smeten är slät.
Gör små biffar av färsen och panera med ströbrödet.
Stek biffarna i en stekpanna på medelvärme i en ca 3-4 minuter på varje sida.
Pressa 4 portioner kokt potatis (ca 10-12) i en ungssäker och smörad form. Salta och peppra, vispa sedan 2 dl grädde till ett skum och bred över. Strö över 2 dl nyriven ost och gratinera i ugnen under en ca 8 minuter.
Servera med lingonsylt och sockerärter och något gott att dricka.