Kombinationen av syrlig youghurt, mycket vaniljsmak och uppfriskande körsbär gör att denna dessert blir utsökt.
Ingredienser
600 g körsbär på burk
10 g fingerkex eller dessertkex + kex till serveringen
4 msk mandellikör eller körsbärssaft från burken
Youghurt-vaniljkräm
3 äggulor
1 dl strösocker
1 vaniljstång
1 tsk maizena
3 dl youghurt naturell
Instruktioner
- Vispa ihop äggulor, socker och maizena över ett vattenbad till en porös och ljummen smet. Dela vaniljstången på längden och lägg ner den i smeten. Vispa ner youghurten i smeten lite i taget.
- Ta upp vaniljstången, skrapa ur de svarta vaniljkornen och blanda ner dem i smeten. Häll smeten i kastrullen och hetta upp långsamt under omrörning tills smeten tjocknar. Vaniljkrämen är färdig när den är så tjock att den fastnar under baksidan av sleven. Sjud upp krämen på svag värme och vispa hela tiden. Låt smeten svalna något.
- Låt körsbären rinna av och spara saften om den ska användas istället för likör. Smula kexen. Lägg körsbär i botten av glaset. Smula kexen ovanpå körsbären och droppa över likör eller körsbärssaft.
- Häll vaniljkräm över körsbär och kex. För att förhindra glasen från att spricka kan du sätta ner en kall rostfri kniv i glaset medan krämen hälls i. Kniven leder värmen från krämen. Fortsätt varva bär, kex, likör och kräm tills glasen är fyllda och ingredienserna slut. Ställ in i kylen och låt svalna tills vaniljkrämen är fast. Strö över resten av kexen och garnera med körsbär och hela kex.
Liknande recept
Kommentarer (0)