En av de italienska pastarätter vi i Sverige kan det italienska namnet på är Pasta carbonara. Den enkla vita såsen med bacon i är omtyckt av de allra flesta och serveras både i de svenska hemmen och på restaurangerna. Bacon är en underbar ingrediens som förgyller varje maträtt och här kommer den till sin rätt ackompanjerad av ägg, ost och nymalen svartpeppar som ska toppa verket. En så enkel rätt blir naturligtvis allra bäst om du väljer råvarorna med omtanke, endast det bästa är gott nog.Riktigt bra bacon eller sidfläsk, en italiensk pancetta eller guanciale gör carbonaran till en lyxig anrättning. Guanciale är gjort av lufttorkad griskind som behandlats med salt, cosker och kryddor. En riktig delikatess som oftast används på samma sätt som pancetta. Naturligtvis använder du ekologiska ägg till carbonara, allra godast är egenproducerade lantrasägg om du har tillgång till det. De har riktigt gula gulor och mycket smak. Recepten kan skilja sig åt när det kommer till om hela ägget ska användas eller enbart gulan. Osten är naturligtvis också värd att välja med omsorg. En riktigt god pecorino passar bra, eller en härlig parmigiano-reggiano, alltså parmesanost.

Carbonaran som den tillagas i Italien är inte speciellt såsig, som ju svensk carbonara kan vara. Köttet steks i olivolja eller ister medan ägg, ost och fett (smör eller olja) blandas och rörs ner i pastan. I Sverige är fettet i såsen ofta grädde, därav den mer fylliga såsen. I Italien har man inte heller vitlök i receptet men det är vanligt i andra länder. Ett viktigt inslag är att hela anrättningen, när det är upplagt på tallrik eller serveringsfat, får några varv nymalen svartpeppar direkt ur kvarnen över sig. Det är carbonarans pricken över i:et. Namnet carbonara anspelar på det hemliga revolutionära sällskapet Carbonari, kolarna, och det sägs att svartpepparn ska symbolisera kolet.

Olika italienska pastarätter serveras ofta med en specifik typ av pasta, och carbonaran kommer huvudsakligen med spagetti. Skulle du inte ha spagetti hemma, eller helt enkelt är sugen på någon annan form av pasta, går det naturligtvis bra. Så bokstavstroende är vi inte i Sverige. Det går också bra att variera receptet med fler och andra ingredienser. Äter du eller dina gäster inte kött? Inga problem, det finns utmärkt fejkon i välsorterade butiker som fungerar precis lika bra. Du kan också dryga ut såsen med till exempel broccoli eller ärtor, det är inte alls ovanligt i många länder. Det gör rätten något mer hälsosam också, bara kött, grädde och ost är ju ingen hälsokur, speciellt inte på pasta.

Recepten på pasta carbonara skiljer sig åt och du kommer säkert att hitta din favorit bland alla alternativ. Har du redan hittat den får du gärna dela med dig av den här. Sprid härligheten till andra som letar efter ett riktigt bra carbonararecept! Kanske får du ny inspiration i utbyte och tips på hur din rätt kan göras ännu lite bättre.