Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Från mig till er alla!

  • Okänd 16 mars 2012

    Hej alla!

    Öppnar den här tråden, främst för att tacka er alla för ert intresse för mina hittills inlagda recept. Visserligen endast ett fåtal hittills, men det kommer fler vartefter! Varmt tack!

    Men också för att ge alla medlemmar möjlighet att framföra allmängiltiga tips, råd och/eller andra synpunkter och tyckanden till alla andra på ett och samma ställe.

    Kom gärna med synpunkter!

    Ha det så gott i kök och vid dukade bord!

  • Okänd 16 mars 2012

    Hur gör ni era stekjärn rena?

    Hederliga stekjärn av gjutjärn, väl instekta och mättade med fett, ger det bästa stekresultatet tycker jag. Visserligen ganska tunga, men resultatet är lyftmödan värd. Det gäller därför att vårda dem.

    Själv gör jag så här:

    När stekningen avslutats och järnet vispats ur med hett vatten börjar jag med att först spola ur det med hett vatten ur kranen. Sedan strör jag ett lager vanligt salt i järnet, varefter jag noga gnider runt det med hushållspapper. En ny sköljning av hett vatten tar bort salt- och fettrester. Därefter torkar jag ur järnet med lite mer hushållspapper och ställer tillbaka det på den ännu heta plattan för att långsamt svalna med plattan. Detta för att undvika att järnet slår sig.

    OBS! Aldrig ens den minsta lilla droppe diskmedel i ett stekjärn av gjutjärn!

    Emellanåt, vid behov, återmättar jag järnet genom att hälla i en skvätt matolja, i mitt fall rapsolja, och sätta järnet på medelvärme i c:a 10-15 minuter, vartefter jag torkar ur överflödig olja med hushållspapper. Låt sedan järnet svalna i samma takt som spisplattan.

    VARNING! Risk för fettbrand vid överhettning!

    Något att tänka på:

    Använd helst skilda stekjärn för olika produkter. T.ex. ett för kött och ett annat för fisk. Annars finns risk för oönskad smakpåverkan.

    Har nu haft mina stekjärn i över 25 år och ser ännu ut som nya och ger fortfarande föträffliga stekresultat. Håller säkert 25 år till.

  • husmusen88 16 mars 2012

    Ärligt talat så gör jag sällan rent dem ordentligt, spolar ut med hetvatten vid behov bara.
    För grovrengöring använder jag salt som får stå i pannan när den är het, gnor runt lite och slår ur. I med olja och får stå tills den är kall och då torkar jag ur den överflödiga oljan med papper.
    Mina stekpannor är äldre än vad jag är, och fungerar utmärkt!

    Förövrigt, krossade tomater förstör pannorna eftersom det drar ur fettet ur dem. Finns det något sätt att undvika detta annat än att inte ha tomater i?

  • Okänd 10 april 2012

    Nytt meddelande till er alla:

    Jag anser att jag behandlats på ett otillbörligt sätt av MK. Därför har jag idag skickat ett mail till MK. Här kan ni läsa vad jag skrivit. Tyck gärna till!

    "Hej!

    Har nu råkat ut för något som jag betraktar som självsvåld och otillbörligt från MK´s sida. Ni har tagit er friheten att ändra ett receptnamn på sådant sätt att namnet blir meningslöst och intetsägande.

    Jag har skickat in ett recept med det helt korrekta namnet Fiskpaté à la "Kustens pärla". Ett ganska lätt, men mycket gott, recept att laga även för nybörjare. Receptet är hämtat ur en kokbok, Winlunds fjärde kokbok, utgiven 1989 på XerXes förlag i Växjö. Och namnet är i kokboken tryckt exakt så som jag skrivit det.

    Ni har kortat namnet till "Fiskpaté à la". À la vadå? Och varför? En alldeles onödig klåfingrighet som definitivt inte förbättrar er relation med era medlemmar. Jag kräver nu att ni omedelbart ser till att namnet på "mitt" recept återställs omgående.

    På det hela taget förefaller det som att ni på ett alltför petigt sätt stipulerar väl mycket detaljer i ert regelverk. Ni accepterar t.ex. inte att det skrivs "1 brk krossade tomater" i ett recept. Helt onödigt. Om inte er programvara klarar sådant är det fel i programmet, inte i receptet. En litet mer tolerant hållning efterlyses.

    Kan man hoppas på bättring?

    MVH (trots allt)

    LarsDe

  • boz1965 10 april 2012

    Anledningen att vi inte godkänner förpackningar som mått är att det handlar just om - förpackningar.
    Förpackningar är ofta föremål för ändringar i både volym och vikt.
    Om man tar exempelvis burkchampinjoner så finns det minst 5 olika (och säkert fler) storlekar som iaf _jag_ känner till. Baconpaket finns i minst tre olika vikter. och så vidare.

    Dessutom lägger vi oss vinn om att recepten är så standardiserade som möjligt vad gäller mått och vikt samt hur arbetsbeskrivningen utformas. Tanken bakom det hela är att recepten ska kunna lagas av alla - även nybörjare i köket och inte bara av vana matlagare.

    Laddar du ner manualen (som du hittar under "Information och regler") så finns allt förklarat där.

  • shrin 10 april 2012

    Ställer mig lite frågande till om ni har frågat VARFÖR mk har "ändrat" namnet på "ditt" recept. Kan det möjligtvis vara så att det är den mänskliga faktorn som ligger bakom?

    Ni säger också att en mer tolerant hållning efterlyses, ni tycker inte att det borde vara ömsesidigt?

  • Okänd 11 april 2012

    Skrivet av TheBoz den 10 apr 2012

    Anledningen att vi inte godkänner förpackningar som mått är att det handlar just om - förpackningar.
    Förpackningar är ofta föremål för ändringar i både volym och vikt.
    Om man tar exempelvis burkchampinjoner så finns det minst 5 olika (och säkert fler) storlekar som iaf _jag_ känner till. Baconpaket finns i minst tre olika vikter. och så vidare.

    Dessutom lägger vi oss vinn om att recepten är så standardiserade som möjligt vad gäller mått och vikt samt hur arbetsbeskrivningen utformas. Tanken bakom det hela är att recepten ska kunna lagas av alla - även nybörjare i köket och inte bara av vana matlagare.

    Laddar du ner manualen (som du hittar under "Information och regler") så finns allt förklarat där.


    Om manualen: Det finns de som kan skriva alla tio Guds bud på ett risgryn. Den ordrika manualen med alla dessa regler är för mastig för att läsa den med någorlunda behållning. Ett regelverk blir inte bättre, eller effektivare, av att utforma dem med sådana textmassor.

    Jag har själv skrivit användarmanualer i olika sammanhang och upptäckte tidigt att när tekniker av olika slag själva skall utforma sådana blir resultatet oftast föga användarvänligt. Om dessutom manualerna (som i detta fall) bortser från faktiska omständigheter (buggar) borde det vara bättre att åtgärda buggarna än att sätta upp pekfingrar och hyssja!

  • Okänd 11 april 2012

    Skrivet av shrin den 10 apr 2012

    Ställer mig lite frågande till om ni har frågat VARFÖR mk har "ändrat" namnet på "ditt" recept. Kan det möjligtvis vara så att det är den mänskliga faktorn som ligger bakom?

    Ni säger också att en mer tolerant hållning efterlyses, ni tycker inte att det borde vara ömsesidigt?



    Jovisst, tolerans var det.

    Men om ett kugghjul fattas i en mekanism är det väl bättre att åtgärda det än att tro att det blir bättre om man bortser från felaktigheten.

  • Okänd 11 april 2012

    Mitt senaste, långa inlägg på tråden accepterades tydligen inte efter som det inte publicerades.

    Är jag struken som medlem nu? Eller utövas censur inom MK för att man inte klarar av kritik?

    Låt oss se. Kommer det inte in på tråden i denna vecka så avreggar jag mig!

  • Anderstam 11 april 2012

    Snälla LarsDe lugna dig lite !
    Alla 750000 medlemmar har nog haft problem i början,
    och fått redigera om sina recept.
    Åtminstone jag har dragit ut reglerna på papper och läst igenom ett antal gånger.
    Efter 2 månader som medlem har jag nu faktiskt fått flera recept godkända direkt.
    Kan hålla med om att vissa regler är lite konstiga.
    Men jag tror det går lättare att få ändringar, om man då diskuterar det med MK.

  • boz1965 11 april 2012

    Det finns en särskild mejladress där man kan lämna förslag och synpunkter på manualen:

    godkannare@live.se

  • The_mama97mia 11 april 2012

    Skrivet av LarsDe den 11 apr 2012

    Mitt senaste, långa inlägg på tråden accepterades tydligen inte efter som det inte publicerades.

    Är jag struken som medlem nu? Eller utövas censur inom MK för att man inte klarar av kritik?

    Låt oss se. Kommer det inte in på tråden i denna vecka så avreggar jag mig!



    Jag har också råkat ut för att längre inlägg inte lyckats postas, men det har inget med censur att göra. Tror det är en allmän seghet o tankad bromsolja som gör att det händer.
    På tal om censur haha, du skulle varit med på chatten i början när censorn grep in så fort man skrev bokstäverna
    s-e-x i rad... *moahaha* det hade vi mkt roligt åt.

  • shrin 11 april 2012

    Skrivet av LarsDe den 11 apr 2012

    Skrivet av shrin den 10 apr 2012

    Ställer mig lite frågande till om ni har frågat VARFÖR mk har "ändrat" namnet på "ditt" recept. Kan det möjligtvis vara så att det är den mänskliga faktorn som ligger bakom?

    Ni säger också att en mer tolerant hållning efterlyses, ni tycker inte att det borde vara ömsesidigt?



    Jovisst, tolerans var det.

    Men om ett kugghjul fattas i en mekanism är det väl bättre att åtgärda det än att tro att det blir bättre om man bortser från felaktigheten.


    Absolut kan man påpeka och saker åtgärdas.
    Men gå till (nästan) personangrepp över ett namn på ett recept tycker inte jag är helt acceptabelt beteende.
    Undrade mest om du hade tagit reda på fakta innan du anklagar någon så onödigt hårt?

  • boz1965 11 april 2012

    Skrivet av LarsDe den 11 apr 2012

    ...Om manualen: Det finns de som kan skriva alla tio Guds bud på ett risgryn. Den ordrika manualen med alla dessa regler är för mastig för att läsa den med någorlunda behållning...


    Du är hjärtligt välkommen att lämna förslag och synpunkter på hur manualen borde utformas istället på adressen godkannare@live.se. Alla konstruktiva förslag kommer att tas under övervägande. :)

  • svengelsk 12 april 2012

    Om man tar för lång tid att skriva ett inlägg eller recept fungerar inte systemet. Det har inget med inehållet att göra.
    Jag tycker inte om när det står ett paket/ en burk/ en påse i recepten eftersom vi inte har samma paket etc här. Matklubben är värdefull för oss svenskar i förskingringen.j

  • irrevirre 12 april 2012

    Skrivet av svengelsk den 12 apr 2012

    Om man tar för lång tid att skriva ett inlägg eller recept fungerar inte systemet. Det har inget med inehållet att göra.
    Jag tycker inte om när det står ett paket/ en burk/ en påse i recepten eftersom vi inte har samma paket etc här. Matklubben är värdefull för oss svenskar i förskingringen.j


    (Y)
    Jag fick ändra ett äldre recept jag lagt in eftersom det visade sig att påstorleken inte finns längre. Hoppas ingen hann testa det innan jag uppmärksammat det, tänkte jag{sidefrown}

  • Okänd 12 april 2012

    Svar till alla som haft synpunkter ovan!

    Mitt inlägg som refuserades innehöll kraftig kritik mot MK. Min slutsats av att det inte publicerades är att man inte ville att andra medlemmar skulle läsa det. Alltså censur p.g.a. obekväm kritik!

    Inlägget innehöll bl.a. tre frågor:

    1. Eftersom recept måste godkännas innan det publiceras, varför publiceras det då och kan laddas ner av medlemmarna innan det godkänts?
    2. Varför finns regeln över huvud taget?
    3. MK menar att recept inte får likna andra recept för att godkännas, har man då gått igenom och kontrollerat alla 90 000 recept för att säkerställa denna regel?

    Starka tvivel råder om detta!

    Till det vill jag lägga ytterligare frågor:
    4. Varför publiceras inte namnen på MK´s ansvariga?
    5. Har MK någon ansvarig utgivare? I så fall vem?
    6. Vad var det ursprungliga syftet bakom MK´s tillkomst?

  • boz1965 12 april 2012

    Jag kan svara på två av frågorna:

    2. Av många olika anledningar, bl.a. för att vi vill att recepten i möjligaste mån är korrekta och inte innehåller alltför stora felaktigheter och för att det händer att folk lägger in "skämtrecept".
    3. Vi godkännare granskar recepten löpande efterhand som de kommer in. Och nej, vi har inte kollat alla 90.000 recept och kommer inte heller att göra det. Reglerna började tillämpas 1/6 2008 och recept skrivna innan dess kommer inte att tas bort även om det skulle råka finnas 30 dubbletter av samma recept.

    1, 4, 5 och 6. Det får MK's ledning svara på.

  • Sprock 12 april 2012

    Skrivet av LarsDe den 10 apr 2012

    Nytt meddelande till er alla:

    Jag anser att jag behandlats på ett otillbörligt sätt av MK. Därför har jag idag skickat ett mail till MK. Här kan ni läsa vad jag skrivit. Tyck gärna till!

    "Hej!

    Har nu råkat ut för något som jag betraktar som självsvåld och otillbörligt från MK´s sida. Ni har tagit er friheten att ändra ett receptnamn på sådant sätt att namnet blir meningslöst och intetsägande.

    Jag har skickat in ett recept med det helt korrekta namnet Fiskpaté à la "Kustens pärla". Ett ganska lätt, men mycket gott, recept att laga även för nybörjare. Receptet är hämtat ur en kokbok, Winlunds fjärde kokbok, utgiven 1989 på XerXes förlag i Växjö. Och namnet är i kokboken tryckt exakt så som jag skrivit det.

    Ni har kortat namnet till "Fiskpaté à la". À la vadå? Och varför? En alldeles onödig klåfingrighet som definitivt inte förbättrar er relation med era medlemmar. Jag kräver nu att ni omedelbart ser till att namnet på "mitt" recept återställs omgående.

    På det hela taget förefaller det som att ni på ett alltför petigt sätt stipulerar väl mycket detaljer i ert regelverk. Ni accepterar t.ex. inte att det skrivs "1 brk krossade tomater" i ett recept. Helt onödigt. Om inte er programvara klarar sådant är det fel i programmet, inte i receptet. En litet mer tolerant hållning efterlyses.

    Kan man hoppas på bättring?

    MVH (trots allt)

    LarsDe


    På ett lite försiktigt sätt, med min ännu omogna undomliga synpunkt på saken, undrar jag om du kanske borde... ja, helt ärligt, ta dig själv på lite mindre allvar. Jaja, skamligt, jag blev less när jag försökte lägga upp ett recept och det refuserades, MEN SNÄLLA, bete dig inte som att du blivit personligt förolämpad.

  • DoctorWho 12 april 2012

    Skrivet av LarsDe den 11 apr 2012

    Om manualen: Det finns de som kan skriva alla tio Guds bud på ett risgryn. Den ordrika manualen med alla dessa regler är för mastig för att läsa den med någorlunda behållning. Ett regelverk blir inte bättre, eller effektivare, av att utforma dem med sådana textmassor.


    Jag testade ett recept med mängderna angivna i förpackningar och burkar med resultatet att grytan blev blaskig och smaklös. Felet var att de flesta förpackningarna nu är större än vad de brukade vara. Men med en toppredning och mer kryddor blev grytan god.

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.