Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Matuppror mot dålig mat i barn- och äldrevård

  • kattgnag 29 oktober 2009

    Tja... Ett exempel då: Mina barn har alltid fått hemlagade köttbullar när det vankades sådana. De klarar inte av att äta "Mamma Scans..." (har blivit bjudna på det hos andra) och än värre blev det när de fick hårda broskbitar i munnen.
    En vän till mig har ALLTID köpt "Mamma Scans..." (o.dyl.) till sina barn och de klarar å sin sida inte av att äta de köttbullar hon vid ngt ensataka tillfälle lagat själv pga att de helt enkelt inte gillat smaken.
    Det där är knepigt. Du vänjer dig.
    Därför är det ju ännu viktigare att barnen får bra mat lagad från grunden eftersom du lägger grunden till barns matvanor tidigt!

  • Lenael 29 oktober 2009

    :@ Jag har nu skrivit på.
    Borde vara självklart för alla att arbeta för god och näringsriktig mat för både yngre och äldre.

  • popik 29 oktober 2009

    Jag skulle vilja tillägga att även maten på sjukhusen är under all kritik. Man blir inte friskare av sjukhusmaten som är okryddad, osaltad, sönderkokta grönsaker m.m

  • ros 30 oktober 2009

    :oLita inte på KRAV-märkta produkter

    Nyhetsbrev 4 2009

    KAN MAN LITA PÅ KRAV?

    Jag får ofta frågan: - Kan man lita på KRAV? Och jag har till för ett par år sedan sagt att KRAV-godkända varor består av ekologiska produkter och är det bästa man kan köpa.
    Men tyvärr är det inte så idag. Kontrollföreningen KRAV tillåter över 20 olika kemiska tillsatser med E-nummer och en rad andra ämnen som t.ex. rökarom i KRAV-märkta produkter som anses mycket tveksamma och i vissa fall rent av farliga.

    KRAV står för Kontrollföreningen för Alternativ Odling och är en förening som startade i Sverige efter att en internationell satsning på just ekologisk produktion. Liknande organisationer finns i många länder och de flesta har också ett gemensamt samarbete IFOAM som ska se till att liknande regler gäller mellan länder.
    KRAV får pengar till sin verksamhet genom att de som är anslutna till KRAV betalar en hög avgift för att få ha deras lilla ovala gröna märke på sina produkter. Ett märke som tyvärr inte alltid uppfyller det KRAV står för.
    KRAVs uppgift är, att se till att de odlare som tillverkar råvaran inte använder otillåtna ämnen under odlingen eller uppfödning och att hanteringen sker på rätt sätt. Dessutom ska man se man till att efterbehandlings och tillverkningsleden följer KRAVs regler. Deras motto är: Finns det ekologisk råvara ska denna användas.

    Tyvärr har KRAV upptäckt att om de minskar lite på kraven, så kan man få flera att ansluta sig och på så sätt tjäna mera pengar.

    KRAV har skapat en lista med ämnen som de påstår är så ofarliga att de kan användas utan att människan tar skada. Men deras kunskaper, när det gäller tillsatser, är helt obefintlig och förmodligen är det de stora företagen som vill ansluta sig till KRAV som lyckat skapa denna lista genom sina övertalande lobbyister.
    Det som är mest skrämmande är, att när vi som vet hur tillsatserna tillverkas och hur de påverkar oss människor kontaktar KRAV och försöker få den att förstå att flera av dessa är mycket tveksamma, är de inte intresserade att lyssna.


    Vilka tveksamma tillsatser kan finnas i KRAV-produkter:
    E200 sorbinsyra finns i vissa KRAV-märkta fiskprodukter.
    E202 kaliumsorbat finns i Kalles KRAV-kaviar.
    E203 kalciumsorbat finns i vissa KRAV-märkta fiskprodukter.
    E211 natriumbensoat finns i Kalles KRAV-märkta kaviar och Abbas KRAV-märkta sill.
    E213 kalciumbensoat finns i vissa KRAV-märkta fiskprodukter.

    Dessa fem konserveringsmedel hör till de absoluta värstingarna och inget som bör finnas i en KRAV-produkt. Astmatiker kan få svåra andningsreaktioner, rökare KOL-liknande andningsproblem och barn kan bli aggressiva och oroliga enligt en stor forskning från Brighton i England. Vissa av dem bildar även det mycket farliga ämnet bensen om konserveringsmedlet blandas med natriumnitrit.
    Det mest skrämmande är att dessa tillsatser inte finns med på KRAVs list på godkända tillsatser i livsmedel. Vid kontakt med KRAV så framkommer det att det finns ett speciellt godkännande som bara gäller fiskprodukter. Hur många extralistor de i framtiden tänker skapa för att det ska passa de multinationella jätteföretagen är det ingen som vet.



    På deras offentliga lista när det gäller tillåtna kemiska tillsatser finns följande:
    E220 svaveldioxid finns i de flesta KRAV-märkta vinerna på systemet. Här handlar det om samma mängd som det finns i viner som inte är ekologiska. Svaveldioxid kan orsaka huvudvärk, kräkningar, tarmproblem och svår diarré.
    Det finns några företag som tillverkar ekologiska viner som inte innehåller så mycket svavel, dessa är Stellar från Sydafrika, Pierre Frick från Frankrike, Frej från USA och Taylor från USA.

    E322 Lecitin finns t.ex. i KRAV-märkt choklad, kex, bondkakor, korinter och rabarberpaj från Frödinge.
    Problemet med lecitin som används i dessa produkter, är att det används både lösningsmedel (hexan) och aceton vid framställningen. Detta ska inte finnas i en KRAV-produkt då båda dessa ämnen är cancerogena och dessutom aceton påverka vårt centrala nervsystem, Denna typ av lecitin är en av de västa tillsatser vi kan få i oss. Dessutom är 95% av den soja som odlas GMO (genmodifierade) och resten GMO-smittat av bin och pollen som följer med vindar.
    Det finns choklad utan lecitin och det finns även ekologisk ofarligt lecitin på marknaden, men denna är dyr att framställ och används bara av vissa mycket seriösa företag som t.ex. Belvas från Belgien och Woodhouse från Danmark. Ingen av dessa choklader är vanliga i Sverige då de anses vara för dyra.

    E400 alginsyra är en konsistensgivare som finns i KRAV-produkter.
    E401 natriumalginat är en konsistensgivare som finns i KRAV-produkter.
    E402 kaliumalginat är en konsistensgivare som finns i KRAV-produkter.
    Alla dessa tre misstänks kunna orsaka mycket svåra reaktioner och neurologiska störningar. Om istället KRAV hade godkänt E406 och E410 hade jag inte sagt så mycket då dessa två (agur och fruktkärnmjöl) är helt ofarliga.

    E407 karragenan finns i Änglamarks KRAV-märkta glass, Sias KRAV-märkta vaniljpinnar, KRAV-märkt sojaost, KRAV-märkt sojapudding, Kravmärkt sojagrädde och Kavlis KRAV-märkta salladsdressing för att nämna några. För att framställa karragenan behövs starka lösningsmedel som anses cancerogena. I USA varnas gravida kvinnor för karragenan då ämnet anses kunna orsaka fosterskador.

    E412 guarkärnmjöl finns i flera olika sorters KRAV-märkt glass. Guarkärnmjöl kan förstora sköldkörteln, orsaka eksem och tarminflammation. Guarkärnmjöl innehåller ämnet saponin som är mycket giftigt.
    Varför måste KRAV-märkt glass innehålla tveksamma ämnen, när glassföretagen Haagen Diaz kan tillverka glass helt utan tillsatser, trots att deras glass inte ens är ekologisk.

    E513 svavelsyra finns med som processhjälpmedel vid raffinering av socker som får användas i KRAV-produkter. Ämnet är starkt frätande och kan ge allergiska reaktioner.

    E 516 kalciumsulfat (gips) är ett processhjälpmedel som bl.a. tillåtits i KRAV-märkt öl, godis och vissa sojaprodukter. E516 kan skapa svåra tarmproblem då ämnet är kraftigt vätskeabsorberande och kan torka ut tarmen och orsaka förstoppning.

    E524 natriumhydroxid (kaustiksoda) är ett processhjälpmedel i KRAV-märkt rapsöl.
    Ämnet kan orsaka svåra allergiska reaktioner och är giftigt.

    E533b är tillåtet i KRAV-produkter, E533b innehåller asbest eller asbestliknande fiber.



    E535 natriumferrocyanid finns i salt som får användas i KRAV-produkter.
    E536 kaliumferrocyanid finns i salt som får användas i KRAV-produkter.
    E538 kalciumferrocyanid finns i salt som får användas i KRAV-produkter.
    Alla dessa tre klumpförebyggande medel innehåller det mycket farliga gifter cyanid.

    E905 mikrokristallvax tillåtet runt KRAV-märkta ostar.

    KRAV har även tillåtit:

    Citronolja som pressas från skal av tungt besprutade citroner. Kan finnas i KRAV-märkt godis. Citronolja anses av amerikanska motsvarigheten till vårt livsmedelverk FDA vara cancerframkallande.
    Använd bara skal från ekologiska citroner om du ska riva skal eller lägga skal i citronvatten eller drinkar. Detta borde även KRAV göra, då deras motto ju var att finns det ekologisk produktion ska detta användas.

    Krav tillåter även många bestrålade kryddor. T.ex. Santa Maria KRAV-märkta grillmix innehåller cayennepeppar som är bestrålad. Felix KRAV ketchup innehåller icke ekologisk och bestrålad cayennepeppar, samt vitlök fast det finns ekologisk på marknaden. Felix KRAV-märkta köttbullar innehåller bestrålad koriander.

    I KRAV-märkta ägg finns lika mycket dioxin och tungmetaller som det gör i vanliga ägg. Detta kommer från fiskmjölet där fisk från orena hav används som foder. Ethoxyquin är ett flamskyddsmedel som sätts till i fiskmjöl då detta är så torrt att det lätt kan antända vid fel hantering. Ethoxyquin är ett mycket farliga ämne som hönan får i sig via fiskmjölet och som sedan vi äter genom ägget. KRAV tillåter fiskmjöl som hönsfoder.

    Höns i ekologiska äggproduktion i Tyskland får ärter, bönor, majs och solrosfrön som foder för att inte tungmetaller, dioxin och flamskyddsmedel ska finnas med i kött och ägg.
    Varför kan inte KRAV ställa samma krav i vårt land?

    Aromer
    Krav tillåter flera aromer. När man tillverkar en arom kan den vara helt kemisk, naturidentisk eller naturlig. När det gäller aromer bör ingen, inte ens naturlig, vara godkänd i en KRAV-produkt då man nästan alltid använder lösningsmedel vid framställningen. Det är bara naturlig vaniljarom som kan lösa ur med hjälp av alkohol och som ev. kan anses som godkänd.
    De lösningsmedel som vanligtvis används vid extraktion av naturliga aromer är Hexan, Aceton, Dichlorometan och Metyletylketone. Alla fyra år mycket farliga och inget som ens ska komma i närheten av en KRAV-produkt.
    I KRAV ska det finnas koncentrerad ren fruktsaft där inga lösningsmedel eller kemiska ämnen används. Det finns flera företag som tillverkar detta och flera även med ekologisk produktion.
    Men värst av allt är nog att KRAV nu även godkänt rökarom så att de även kan lura jätteföretaget Scan på pengar. Scan slutade för ett tag sedan att röka på naturligt sätt och idag sprutar eller penslar man över rökarom (se nyhetsbrev 3 2009) på sina rökta produkter. KRAV-godkänd bacon från Scan innehåller rökarom.


    Endosulfan finns i vissa KRAV-märkta olivoljor. Endosulfan är ett mycket giftig och extremt cancerframkallande bekämpningsmedel. Hur detta kan godkännas av KRAVs motsvarighet i Italien är en fråga? Endusulfan är ett besprutningsmedel mot insekter som varit förbjudet i Europa under ganska lång tid, då det är ett DDT-liknade ämne. Oljan går först via England där den också godkänns, för att sedan komma till Sverige. IFOAM där alla kravorganisationer är anslutna har också godkänt produkten, skrämmande.

    Barnmat
    På marknaden finns fler KRAV-märkta barnmatsburkar. Om man läser innehållsdeklarationen kan man läsa att man berikat dessa med en rad ämnen.
    Zink är en av dem, men det står inte vilken på innehållsdeklarationen. Zinksulfat är cancerogent och inget som bör finnas i en KRAV-produkt till barn, medan Zinkpiculinat, zinkglycinat är ofarliga och bra.
    Järn är också ospecificerat så man vet inte vilken som använts järnglukonat, järnlaktat och järnsulfat är cancerframkallande medan järnfumerat, järnglycinat är bra.
    Rökt skinka (rökarom) finns också i någon KRAV-märkt barnmatsburk. För det första bör inte så små barn äta rökt mat alls, då rökt mat alltid innehåller polyaromatiska kolväten oavsett om den rökts på naturligt sätt eller inte. För det andra borde inte KRAV tillåta produkter med rökarom.
    I några KRAV-märkta barnmatsburkar finns maltodextrin som kan skapa magproblem hos barn och som är en smakförstärkare som indikerar att varan har dålig kvalité eftersom smaken måste höjas. KRAV borde inte tillåta detta ämne, då barnen behöver naturlig mat för att växa på rätt sätt.
    Hipp KRAV-märkt barnmat som innehåller majsolja, har en majsolja som inte är ekologisk. Krav regler är ju att finns ekologiskt på marknaden måste detta användas. Nu finns ekologisk majsolja på marknaden, men den man tillåter är tungt besprutad majsolja.

    Jag tycker att det är en katastrof att KRAV tillåter så mycket skräp i maten, när odlare och uppfödare som har en ekologisk produktion sliter med extrajobb, klövervallar som plöjs ner, dyrare foder och mindre produktion, bara för att vi konsumenter ska få en bättre vara. Produkter som bevisligen innehåller mer vitaminer och andra nyttiga ämnen.
    Jag hoppas att alla som odlar, föder upp och tillverkar ekologiskt går samman och bildar en egen organisation där inga tillsatser tillåts och konkurrerar ut KRAV som så grundligt missköter sitt jobb.

    Nu menar jag inte att vi konsumenter ska sluta att köpa KRAV för detta skulle slår ännu hårdare mot seriösa odlade och uppfödare som redan i dag har svårt att få ihop sin ekonomi. Utan att det är lika viktigt att läsa innehållsdeklarationen på en KRAV-produkt som det är att läsa innehållet på en annan produkt. Det är bönder, odlare och uppfödare som måste agera mot detta.
    Vi konsumenter bör däremot ring till KRAV och klaga så fort vi hittar en tveksam kemisk eller besprutad tillsats i en KRAV-produkt.
    Ju fler som hör av sig, ju större chans att de kommer på bättre tankar.

    Skicka gärna detta brev till de personer du känner som är KRAV-anslutna så de får reda på hur KRAV misshandlar märket som de flesta tror betyder ren mat.

    Tommy Svensson
    Utbildningscenter
    www.utbildningscenter.se

  • ros 5 januari 2010

    :)Läs gärna nythetsbrevet ifrån Camillas Matuppror
    :oHar vi glömt att laga mat ifrån grunden???

    2010-01-05
    Smakar gott och gör gott
    Vi har tappat kunskapen om matlagningen i vårt land och det gick fort, cirka 40 år tog det bara.
    I dag är det inte så många som tar sig tid eller kan laga mat hemma. Förr visste man inte bara hur man skulle ta tillvara på alla råvaror, man odlade dem själv också - på varje gård.

    Vi investerar i dyra kök av senaste modellen, köper mer kokböcker än någonsin men köper snabbmat eller färdigrätter att värma i micron. Våra barn har svårt att ens veta hur maten tillagas eller vad en råvara är för något. Och samtidigt så förväntas just de barnen att laga maten till dig när du blir gammal. Hur går det ihop? Hur tänker vi när det är vi föräldrar som har den uppgiften att lära våra barn att kunna laga maten och genom den överleva?

    För det är ju så att finns viljan så hittar man lösningarna. Det, mina vänner, lärde min far mig 1975.

    Bönderna – de är hur viktiga som helst för att vi ska kunna äta, det är de som producerar maten ute på landsbygden. På åkrar, i skogen eller genom uppfödning. Bönderna är bland det viktigaste vi har. Låt oss tillsammans rädda den gamla kunskapen om vår överlevnad ty den går genom magen!

    Folkbildning tillsammans med Studiefrämjandet
    Med startskott i Svärdsjö den 27 januari och sex veckor framöver kommer åtta familjer inklusive deras barn (hela familjen, alltså!) att gå en kurs i Enkel vardagsmat för småbarnsföräldrar. Där kommer vi bland annat lära om mat lagad från grunden och passa på att beröra miljö, klimat, få tips om hur man kan hantera resterna för att slippa slänga mat och mycket, mycket mer.
    Denna kurs kommer att arrangeras av Studiefrämjandet i Falun, Ingrid 023- 77 76 33, och kommer sedan att hållas i hela landet.

    Över 80.000 underskrifter
    Här på hemsidan anges det antal som skrivit på "digitalt", till detta kommer drygt 40.000 pappersunderskrifter. Om alla värvar en till under första halvåret 2010 så blir vi 160.000 och ännu tyngre aktör i opinionsbildningen.

    Ambassadörer
    Matupprorets skara av upproriska ambassadörer växer. Det tillkommer hela tiden fler engagerade, privatpersoner, yrkesmänniskor inom och utom matbranschen och inte minst politiker - efter att jordbruksminister Erlandsson skrev på upproret har fler politiker slutit upp. Se om du har någon » ambassadör nära dig.

    Stiftelse
    För att kunna driva på opinionsarbetet och fortsätta vara högljudd och obekväm blir Matupproret en stiftelse under 2010. Mer om det kommer.

    God fortsättning på det nya året!
    Camilla Sparring, Svärdsjö, Dalarna

    Camillas Matuppror, Sveden 125, 790 23 Svärdsjö
    www.camillasmatuppror.se, [email protected]

  • kattgnag 8 januari 2010

    Heja dig, "ros" för ditt engagemang!(Y)
    Aldrig fel att puffa en sådan här tråd!

  • mattant41 15 maj 2010

    Var nyligen och lyssnade på Camilla Sparring och det är inte utan att det finns mycket tänkvärt i vad hon sa. Hur mycket tid lägger vi egentligen på matlagningen och hur ska våra barn lära sig laga riktig mat??
    Men framför allt så vill hon ju att våra barn, våra gamla och våra sjuka ska få bättre mat, lagad nära och utan massor av tillsatser.
    Det om något kan man väl hålla med om behövs, visst läs en matsedel och tycka att det ser ok ut men vad är det egentligen för råvaror och vad innehåller de.
    Har ni inte kikat in på www.camillasmatuppror.se och skrivit under så tycker jag att det är dags att göra det.

  • carinatl 15 maj 2010

    Intressant tråd. Vi utesluter helst alla e-nummer och andra tillsatser. Något som retar mig är all reklam vi blir överöst med och exponeringen av all färdigmat i affärerna, det blir bara mer och mer. Tydligen tjänar livsmedelsindustrin och affärerna multum (N) på den lathet som många blir lurade till genom att köpa hel- och halvfabrikat. Sedan blir vi lockade till att äta kosttillskott för att få i oss de vitaminer som saknas pga dåliga råvaror och mycket förädling.
    Tacka vet jag hemlagat och hembakat. Det är det bästa.:)

  • Marre73 12 juni 2010

    Här i Åmot där jag bor och jobbar lagar vi mat på det kooperativa äldreboendet dagligen, i skolan är det åtminstone än så länge styrt av ÅMEK ( Åmots ekonomiska förening). MOch maten lagas på plats, barnen har fått varit med och valt maträtter till på köpet. Men nu ska det ut på upphandling så vem vet hur det blir sedan? Pannkakor från Tyskland?

  • zudette 11 augusti 2010

    Kanske dags att puffa för den här tråden??

    http://www.aftonbladet.se/nyheter/article7599139.ab

    http://www.expressen.se/Nyheter/1.2092706/vill-du-ha-det-har-i-kvall

  • ros 13 augusti 2010

    Mycket läsvärt...
    Bojkotta alla soja och sojaprodukter som inte är ekologiska

    Tungt besprutad soja har blivit allt vanligare i vårt livsmedel de senaste åren och de flesta äter produkter som innehåller soja varje dag, utan att man kanske alltid tänker på det. Flera tillsatser med E-nummer tillverkas av besprutad, uppvärmd och kemisk behandlad soja.
    Livsmedelsindustrin menar att soja är den produkt som kan rädda svälten i världen och en mycket viktig proteinkälla.
    Denna multimiljarddollarindustri har fått konsumenter över hela världen att acceptera sojaprodukter, genom att inte tala om vilka besprutningsgifter och andra kemiska ämnen som används vid odling och förädling och genom att lura oss att sojan är en fullgod proteinkälla som bara innehåller nyttiga ämnen.
    Nu är inte så fallet, då soja som proteinkälla är undermålig jämfört med animalisk föda, eftersom halten viktiga aminosyror, som metionin och cystein är för låg. Metionin är en essentiell aminosyra, kroppen inte kan bilda själv, utan den måste tillföras via maten.
    I radioprogrammet Matens pris som sändes i P1 i början på 2010 togs problemet med sojan upp och många reagerade efter reportaget, om hur arbetarna i Brasilien skadas av giftiga ämnen. Hur hela ekosystem slås ut och hur besprutning sker över byar, då piloterna inte stänger av besprutningsaggregaten när de flyger från en odling till nästa.

    Vill du höra på programmet så finns det på följande hemsida ett tag till:
    http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=3737&artikel=3471608
    (OBS! du måste öppna Internet och kopiera in adressen, den går inte att öppna från Nyhetsbrevet)

    Hur odlas soja?
    Sedan 1980 har 100 000 kvadratkilometer nya sojaodlingar brutits i Brasilien. Det är en yta större än hela Portugal. På stora områden där sojan nu växer stod förr vidsträckta regnskogar.
    Under tiden sojan växer används bekämpningsmedel för att hålla insekter och svampar borta, några av dem är förbjudna i Europa då de räknas som nervgift. Bekämpningsmedlet, (nervgiftet) metamidofos beskrivs av Världshälso-organisationen som ett av de absolut farligaste. Det är förbjudet i Sverige och EU. Importen av nervgiftet ökade till Brasilien med otroliga 600 procent förra året.
    Men om dessa ämnen är farliga, så finns det ett som är ännu värre. När sojan är färdig att skörda, sprutar man på blastdödningsmedel för att bladen ska dö och det ska blir lättare att komma åt själva sojabönan.
    Bekämpningsmedlet som används för att få sojaplantorna att torka ihop heter parakvat.
    Parakvat är förbjudet i hela EU och i Sverige har det inte varit tillåtet att använda de sedan 30 åren.
    En som vet hur farligt det här ämnet är, är Peter Bergkvist på kemikalie-inspektionen i Sverige.
    – Det är ett av de värsta bekämpningsmedel man känner till. Vad man vet är ämnet det bekämpningsmedel som orsakar flest dödsfall i hela världen. Det är ingen tvekan om att det är en väldigt otäck substans, akut giftig. Det finns inget motgift som kan motverka de skador som man får av en exponering, en mycket plågsam utveckling när lungan förstörs. Jag tycker att det är obegripligt att man låter ett sådant här medel finnas kvar på marknaden, säger Peter Bergkvist.

    Enligt Professor Wanderley Pignati, en av Brasiliens främsta experter på bekämpningsmedlens hälsoeffekter vid universitetet i den brasilianska delstaten Mato Grossos huvudstad Cuiabá, är det många som drabbas av gifterna som används i sojaproduktionen. Enligt den senaste officiella statistiken förgiftades över 6 000 personer i Brasilien på ett år. 209 av dem dog, en ökning med nästan 30 procent på tre år.
    Det är dock en siffra som är långt från det sanna antalet, berättar professorn.
    – För varje registrerat fall går det 50 som inte är registrerade, säger han.
    Det innebär i så fall att bekämpningsmedel årligen förgiftar över 300 000 människor i Brasilien, men det är inte det värsta problemet.
    – I områden där mycket sojaproduktion sker kan man se kraftiga ökningar i kroniska sjukdomar, cancer och missbildningar, säger Wanderley Pignati.

    Man räknar med att det används omkring 318 000 ton bekämpningsmedel bara för sojaproduktion i Brasilien varje år. Inget annat land använder lika mycket bekämpningsmedel.

    Varför är soja tveksam för människan?
    Det är inte bara de kemikalier och bekämpningsmedel som används i odlingen som gör sojan olämplig som föda, utan de flesta baljväxter (bönor, linser, ärter) och fröer (till exempel spannmål) innehåller egenproducerade växtgifter, i varierande mängd, som ska skydda dem mot bl.a. skadeinsekter och svampar.

    Fytinsyra är ett av sojans egentillverkade insektsgifter, den hämmar kroppens upptag av mineraler som kalcium, magnesium, koppar, järn och zink.
    Syran i soja neutraliseras inte med normala tillagningsmetoder som blötläggning och långa koktider, som den gör i de flesta fullkornsprodukter. Mineralerna är viktiga för att vi ska hålla oss friska och t.ex. järn är mycket viktigt för syretransporten i vårt blod. Något att tänka på, inte minst om man idrottar.

    Lektiner är några andra egentillverkat ämnen som har mycket otrevliga egenskaper. De har förmågan att passera genom tarmväggen och om vår proteinomsättningen är ofullständig, kan proteinrester följa efter och orsaka svåra allergiska reaktioner. Om proteinresterna liknar kroppens egna proteiner, kan immunförsvaret också börja ge sig på dina egna proteiner och man kan få en så kallad autoimmun sjukdom. (MS, diabetes typ1, giftstruma, Sjögrens syndrom, Crohns sjukdom, m.fl.)
    Lektinerna hämmar liksom fytinsyran också upptaget av mineraler. Dessutom hämmas upptaget av protein, vilket gör att det är svårt att veta hur mycket protein man tillgodogör sig.

    Soja används numera också som kraftfoder till djur. Kor, grisar, får och höns matas med kraftfoder som innehåller soja. Det är inte bra, dels därför att soja (som alla bönor) innehåller mycket inflammationsdrivande omega 6-fett och de flesta människor i vårt land äter för mycket omega 6-fettsyror i förhållande till omega 3-fettsyror. Dessutom innehåller produkterna vi äter från djurhållningen fytoöstrogener. Vill du äta riktigt kött, ska du därför äta kött från vilt eller från gräsbetande, ej kraftfoderuppfödda djur där soja ingår.

    Soja som foder
    Varför vill bönderna använda soja i fodret? Jo, det är den billigaste och mest effektivaste proteinkälla korna kan få, vilket ökar mängden mjölk från kon och där med lönsamheten för bonden.
    Men det billiga djurfodret har ett högt pris. Proteinet i djurens mat kommer från sojabönor som odlas i Brasilien och tusentals människor skadas av de livsfarliga bekämpningsmedel som används vid odlingarna.
    Lantmännen, som är Sveriges största sojaimportör, ställer inga krav på att soja med farliga bekämpningsmedlen ska stoppas, trots att de har varit förbjudna många år i Sverige.
    Tungt besprutad soja används till djurfoder till de flesta av de 80 miljoner grisar, kor och kycklingar som slaktas varje år i vårt land och som inte är ekologiskt uppfödda.
    Bondeägda Lantmännen står för huvuddelen av sojaimporten till Sverige, närmare 200 000 ton. Det betyder att Lantmännen ensamma köper soja motsvarande en yta tre gånger så stor som Stockholms kommun.

    Beteckningar på varor där soja förekommer:
    Soja, sojabönor, sojaolja, sojaprotein, sojagroddar, sojamjöl, sojadryck, sojagrädde, sojakoncentrat, sojaisolat, sojatexturat, tofu, sojasås, svampsojasås/ mushroom soy, tempeh, miso, sojabönshemicellulosa, E426, sojalecitin, lecitin, och E322 är nästan alltid tillverkat av soja. (lecitin kan vara tillverkat av andra produkter)
    HVP, hydrolyserat vegetabiliskt protein, och vegetabiliskt fett kan vara soja, men ska då anges på förpackningen.
    Edamame är omogna gröna sojabönor som förvällts och frysts.

    Mjölkersättning
    All mjölkersättning som är gjord på sojabönor innehåller höga halter av östrogen. Detta visar en europeisk undersökning där man går igenom olika typer av barnmat. Elin Swedenborg, är doktor i molekylär biologi på Karolinska Institutet och är med i den europeisk forskargrupp som studerat små barns mat.
    – Vad vi kan se, innehåller sojabaserad ersättning ungefär 80 gånger så mycket östrogenliknande substanser som den vanliga ersättningen, säger hon.
    Det handlar dock inte om könshormonet, utan om en annan sorts östrogen.
    Tillverkarna påstår att man inte säkert vet vad som händer med barnen och att forskning inte visar att det är skadligt. Men detta är felaktigt, då de skadliga verkningarna av sojans fytoöstrogener, på mindre barn, är kända sedan länge.
    Bröstmjölksersättningar tillverkat av soja, har satts i samband med en rad problem, som t.ex. för tidig sexuell utveckling hos flickor och en sen eller hämmad sexuell utveckling hos pojkar.
    Flickor har utveckla bröst och både pojkar och flickor har fått pubesbehåring före åtta års ålder. Barn som får bröstmjölksersättning tillverkad av soja, kan ha östrogennivåer som är 13 000–22 000 gånger så höga som barn som får mjölkbaserad bröstmjölksersättning.
    Dubbelt så många barn som druckit sojabaserad bröstmjölksersättning utvecklade diabetes, jämfört med de barn som fått bröstmjölk eller mjölkbaserad bröstmjölksersättning.
    Vid djurförsök (möss och råttor) och vid djuruppfödning (får och grisar) har man sett problem med reproduktionen, sköldkörtelproblem och leversjukdom som man misstänker orsakas av de fytoöstrogener som sojan innehåller.
    Hos nyfödda silkesapor (hannar) som fötts upp med sojabaserade mjölkersättningsmedel, minskade den testosteronhöjning som normalt ska ske vid födseln med upp till 70 procent.

    Varför använder veganer soja?
    Felaktigt har vegetarianer och veganer som bestämt sig för att inte äta kött, för att de inte vill bidra till att djur som kor, får, grisar och höns slaktas, valt soja som ett alternativ. Detta kan kanske fungera om man är noga och hela tiden kontrollerar att sojan som är basen till korven, hamburgaren eller vad man nu väljer är ekologiskt odlad.
    Den kommersiellt odlade sojan är orsak till extremt mycket lidande både för djur och människor, då regnskog och grässlätter huggs eller bränns i Brasilien och Argentina för att ge plats åt sojaodlingar. Detta slår ut hela ekosystem och är orsak till att tusentals, ja, förmodligen miljontals djur dödas, bara för att de som inte köper ekologisk soja ska få sina produkter och för att djuren ska få kraftfoder.

    Ökad GMO-odling – ökat pris på GMO-fri soja
    Den areal som odlas med genmodifierade grödor i Sydamerika har ökat kraftigt de senaste åren och i Argentina är i stort sett all soja som odlas genmodifierad. I Brasilien, där den största delen av sojan odlas som importeras till Sverige, ökar också odlingen av genmodifierad soja och är uppe i över 90 %. Att genmodifiera är ett sätt att få ut större skördar och för att tillfredställa en växande marknad. En följd har blivit en drastiskt ökad användning av bekämpningsmedel.  
    Svenska bönder får idag betala upp till 150 procent mer per kilo för att få garanterad GMO-fri soja som foder. En utveckling som riskerar medföra en ökad import av billigare genmodifierad soja och därmed också driva på användningen av bekämpningsmedel och alla de negativa konsekvenserna på odlingsplatserna. Dessutom blir det svenska köttet dyrare, vilket ökar importen av GMO-kött från andra länder.

    Ekologisk soja
    Nästan all ekologisk soja vi använder i Sverige är odlad i Europa och där används inga farliga bekämpningsmedel. Men barn bör inte utsättas ens för ekologisk soja, då den innehåller fytoöstrogen och dessutom förekommer ju växtens naturliga skyddsämnen även i den ekologiska.
    Själv dricker jag bara ekologisk 3%-ig mjölk under vinterhalvåret då korna får mycket kraftfoder med soja. På sommaren är kraftfoderanvändningen mindre så då går jag över till gammeldagsmjölk som tyvärr inte finns ekologisk där jag bor. Jag har även hittat en del köttproducenter som är fria från soja i sitt foder och använder egenproducerad spannmål i stället.

    Referenser:
    Livsmedelsverket, Växter och växtgift

    Radioprogrammet Matens pris

    Äkta vara

    Konsumenter i Samverkan

    Naturskyddsförening

    Freni-Titulaer LW et al.. Am J Dis Child 1986 Dec;140(12):1263-1267.

    Am J Clin Nutr 1998 Dec;68(6 Suppl):1453S-1461S

    Fort P et al. Breast feeding and insulin-dependent diabetes mellitus in
    children. J Am Coll Nutr 1986;5(5):439-441.

    Sharpe RM et al. Infant feeding with soy formula milk: effects on the testis
    and on blood testosterone levels in marmoset monkeys during the period
    of neonatal testicular activity. Hum Reprod 2002 Jul;17(7):1692-703.

    U.S Food and Drug Administration

    Samt en del egna kunskaper.

    Utbildningscenter
    Tommy Svensson
    [email protected]

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.