Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Filé

 • Linlock 4 juni 2012

  Jag har slagits av en sak, äter vi bara filén på djuren nu för tiden? Varför kostar oxfilé och högrev/grytbitar ibland nästan lika? Varför är kycklingfiléerna större än en normalstor kyckling? Vad händer med resten av djuren? Blir det korv av alltihop? Tycker det känns så otroligt sorgligt att allt måste gå så in i bängen snabbt att vi inte har tid med långkok längre eller ta vara på allt på djuren. Jag är inte ute efter att slå mig själv på bröstet undrar bara om någon mer funderat på detta?{question}

 • irrevirre 4 juni 2012

  Jag vet inte men kan tänka mig att mycket blir färs? Det används ju mycket i alla fall..

 • The_mama97mia 4 juni 2012

  Jag instämmer - har ofta funderat på varför vi är så filésjuka liksom... .
  Ingen som vet vad man gör med en del styckningsdetaljer tror jag.
  Svenskt kött har gjort i ordning ypperliga styckningsscheman som man kan gå in o kolla på för att veta vad man ska göra med de olika delarna.

 • Linlock 4 juni 2012

  (Y)Filésjuka{laugh} Dessutom tappar man ju så mycket smak om man använder tex kycklingfilé istället för hela kycklingen!

 • MatAnders 4 juni 2012

  Håller helt med ! Om vi inte köper andra styckdelar som ofta e godare än filé så tas dessa säkert så småningom bort när nya generationen får välja.....

 • husmusen88 5 juni 2012

  Antagligen för att alla vill äta file, det var var fint förr.
  Allt kött jag köper blir file, grytbitar eller köttfärs, sen tar min fantasi slut. Långkok är lättsamt, släng köttet i en kastrull och låt stå 4-6 timmar på låg värme. Kräver inget engagemang alls.
  Däremot om man är uppvuxen med trista grå köttgrytor kan jag mycket väl förstå att man ratar grytbitar och köper file istället. Grytorna under tex 70-talet verkar ju ha varit en skräckupplevelse..

 • MosterNettan 5 juni 2012

  Fläskytterfilé - urbenad och tokmörad kotlettrad. Min mormor kallade det för diplomatstek.

 • DoctorWho 6 juni 2012

  Vi köper bara filé om det är extrapris, så oftast blir det andra styckdetaljer. Samma sak gäller kyckling. Plus flera i familjen gillar att gnaga på tex revben eller kycklingben.
  När det gäller långkok är jag ganska spontan och kan göra det mitt i veckan, tex dillkött eller kalops.
  Detta har förvånat flera släktingar som tycker att det är krångligt med långkok. Jag förstår inte det krångliga. Man skär allt, kanske bryner något och i med allt i en stor gryta, ev skumma av och långkoket sköter sig själv tills det är färdigt. Enkelt och mycket gott!

 • Mistys 6 juni 2012

  Biffstroganoff på billigare köttdetaljer!

  Denna rätt gör vi ofta. Ska göras på ex högrev, märgpipa eller en nerskuren stek av fransyska eller ytterlår. Blir supergod, mör och smakrik. Ska koka länge gärna längre än vad som behövs.

  Kalops i lergryta

  Även detta är ett toppenrecept. Behöver inte göras i lergryta utan vilken ugnssäker gryta som helst fungerar. Ska också göras på billigare detaljer. Jag brukar koka min ca 5 timmar och gissa om den blir full av smak.

  Båda dessa rätter brukar jag göra på ex söndageftermiddagen om vi ändå är hemma. Då är måndagsmiddagen räddad och det går fort att få fram mat på bordet när alla är hungriga efter jobbet.

  Problemet är bara att få tag på bitarna. Finns ibland till extrapris men bara då. Verkar som om butiker får in partier och dessemellan finns inte köttet i disken tyvärr.

  Griskött ....här äter vi ju ofta sidfläsk, bacon mm. Men i färskt tillstånd är det svårare att hitta. Ibland till jul och grillsäsong finns ju färska revben. Resten blir väl korv antar jag;)

  Även fläsklägg har jag sett i butiken men detta är det mesta äldre som köper.

 • UBO5011 6 juni 2012

  Hos oss är det högrev, fransyska ev bringa som gäller vid alla typer av grytmat blir mycket godare och tar inte så värst mycket längre tid. Fläskkarré, snitzel, stek mm av gris är ju också gott kött och förhållandevis billigt och dessutom lätt att få tag i.

  Av fransyskan gör vi ofta tjälknöl som läggs i olika marinader beroende på humöret allt från saltlag till het chililag, servera med potatis eller rotfruktsgratäng som sköter sig själv i ugnen en god sallad till det och alla är nöjda. :-)

 • Linlock 7 juni 2012

  Roligt att höra och bra tips och recept! (Y)

 • The_mama97mia 7 juni 2012

  Ibland undrar jag också om filésjukan bottnar i en rädsla för att se vad man äter liksom. Om man ser att det är ett ben i steken så är det lättare att visualisera det stackars lammet, möjligen.
  En anonym filé gör ju ingen glad, men provocerar inte heller!
  Jag har ju ibland tur att få tag på viltkött som ju hemslaktas och då får man rejäla bitar och gärna lite gammeldags styckdetaljer, det är lycka det!

 • mariec 7 juni 2012

  Sanningen är nog att många "yngre" inte kan tillaga mer än fileerna som är säkra kort.....

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.