Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Förbereder du maten?

 • pingu 12 februari 2008

  Jag måste förbereda (önskar jag kunde vara mer spontan...) eftersom härhemma ska det lagas både lunch och middag 7 dagar i veckan och det med en tight budget så hel-och halvfabrikat existerar knappast.. Det ska räcka till och kunna frysas in i matlåder också (som maken tar med till jobbet).

  Jag ligger alltid ca 2 dagar före i tanken då jag lagar mat och minst en vecka då jag handlar.

  Bakar gör jag nuförtiden endast surdegsbröd och det kräver ju alltid förberedelser...

  Men hjälp! Hur tråkig låter inte jag då...:(

  Matlista är ett hett tips! Skriv ned veckomatsedel under några veckor och håll dig till den. Med tiden lär du dig automatiskt att planera.

  Lycka till! Och du, du kommer spara pengar....

 • Kicki8 12 februari 2008

  Jag önskar att jag vore så organiserad.Men tanken är att bli bätter därfor är jag med här.När jag lagar mat är det alltid mer än middag det ska räcka till matlådor nästa dag.Vissa helger lagar jag och fryser in matlådor framåt,kan då bli lite långtråkigt med många med samma innehåll:)
  När jag bakar bullar gör jag alltid dubbel sats när jag håller på.Kakor i långpanna är en favorit.:)

 • evaldo 12 februari 2008

  Jag förbereder inte så mycket när jag ska laga maten, kanske ibland om det ska vara stekt potpatis dagen efter eller om vi vet att vi ska bort och kommer hem senare då förbereder jag lite mera.

 • MammaModesty 13 februari 2008

  jag försöker förbereda maten och matlådor görs alltid då sambon ska ha det med sig... lördagens mat blir oftast hans måndagslåda... så han får väl lite festligare mat i början på veckan och mer husman under slutet... haha... nåja han klagar inte...
  jag försöker handla för 4 veckor i taget... sen blir det inte alltid efter matsedelt så ofta räcker 4 veckors mat till 6 veckor... blir billigast så....
  jag tror man måste kunna både planera och vara spontan i sin matlagning... det blir roligare då... :D

 • mistralwind 13 februari 2008

  Alldeles för dålig på att planera. Borde göra det bättre, för matkontot är lite för saftigt som det är nu. Middagen ska dock räcka till minst en låda nästa dag, men jag kan ju aldrig laga efter recept så det brukar bli rejält tilltagna matlådor... =) kan inte laga "lagom mycket" mat inte...

  Brukar handla rejält när pengarna kommer, men bor i hyreshus, så vi har bara en "hälften hälften" kyl/frys, ryms ju inget i dem. ett par kycklingar och det är fullt... ja, mer eller mindre då. Inget riktigt skafferi heller, bara vanliga köksskåp (utan luftinsläpp). Riktigt irriterande, och då är ändå två skåp (+ ett skåp till kryddor) avsatt till mat. Jag antar att de räknar med att folk inte vill laga mat hemma med tanke på hur köken ser ut i de nyare husen (i min förre lägenhet, ett 50- tas hus, fanns rejält tilltaget skafferi).

  hufr lyckas du (MamaM) att handla för 6 veckor???? jag är djupt impad! (Y)

 • hansdotter 13 februari 2008

  Jag försöker att bli bättre på att planera. I sommar ska jag sluta mitt jobb och börja plugga i höst (en till vända=)). Så i höst ska jag leva på studiebidraget= 2000 kr i månaden. Eftersom jag har sambo, två barn, hus å bil så måste vi bli bättre på att planera maten. Det är en stor utgift som säkert kan bantas rejält! JAg ska plugga 4 (!) år, så det är lååångsiktig planering som gäller :p
  Jag får massor av inspiration här. Framför allt har jag lärt mig att söka bland recepten när jag har en "snutt" över. Tex en bit falukorv- då slår jag på falukorv här och hittar ett bra recept! På så sätt blir det mindre släng här hemma. OCH framför allt större variation på bordet(Y)
  Lagade köttgryta igår kväll till dagens middag. Försöker att handla och laga maten efter extrapriserna i butiken. Många bäckar små...
  HAr blivit inspirerad här på sidan till att ordna en veckomatsedel. Ska försöka med det!
  Förr handlade jag alltid för 4 veckor framåt, det är en ovana jag har lagt till mig att inte göra det längre...ska bättra mig :D
  Tack alla ni för att ni delar med er!

 • MammaModesty 13 februari 2008

  Skrivet av mistralwind den 13 feb 2008

  Alldeles för dålig på att planera. Borde göra det bättre, för matkontot är lite för saftigt som det är nu. Middagen ska dock räcka till minst en låda nästa dag, men jag kan ju aldrig laga efter recept så det brukar bli rejält tilltagna matlådor... =) kan inte laga "lagom mycket" mat inte...

  Brukar handla rejält när pengarna kommer, men bor i hyreshus, så vi har bara en "hälften hälften" kyl/frys, ryms ju inget i dem. ett par kycklingar och det är fullt... ja, mer eller mindre då. Inget riktigt skafferi heller, bara vanliga köksskåp (utan luftinsläpp). Riktigt irriterande, och då är ändå två skåp (+ ett skåp till kryddor) avsatt till mat. Jag antar att de räknar med att folk inte vill laga mat hemma med tanke på hur köken ser ut i de nyare husen (i min förre lägenhet, ett 50- tas hus, fanns rejält tilltaget skafferi).

  hufr lyckas du (MamaM) att handla för 6 veckor???? jag är djupt impad! (Y)  jag gör en matsedel för 4 veckor i stöten när jag gör den så kollar jag reklamen (posten asså) vad som är billigt och vart är tex köttfärsen billig så köper jag 4 kg eller mer.. sen planerar jag köttfärssås, köttbullar, tacos, köttfärsbiffar och tex lasange efter det. är det billigt med kotletter så köper jag ett par kilo sådant vissa skär jag ner till grytbitar. sedan gör jag alltså en matsedel för 4 veckor... men vissa dagar äter man ju rester eller tar en pizza ute och därför räcker maten i ca 6 veckor om jag vill... nackdelen är att man får handla i så många affärer för att komma billigt undan.. men jag och sambon brukar dela upp oss.. går fortare då,,, :D testa får du se nu förstår jag om du har svårt med så liten frys men tex köttfärs går ju att handla mycket av och frysa in utplattade i plastpåsar.

 • Jessika 13 februari 2008

  Jag försöker planera minst 2 veckor i förväg. Handlar sedan hem allt som går. Då kan jag kasta om dagarna om det behövs. Försöker också se till att maten är snabblagad på vardagar, ex tar ut fryst mat redan på morgonen så är det tinat till kvällen.

  Ris och pasta brukar jag också koka mycket av och frysa in i portionspåsar. (sådana som tål värme.) Då går det snabbt att värma hela påsen i kokande vatten så blir det inte heller så vattnigt.

  Jag brukar dessutom göra 6 portioner (vi är 2) av många av rätterna. Sen fryser jag det i enportionsförpackningar. Då har jag att ta fram ur frysen till luncher eller en middag när det blir extra stressigt.

 • gittan47 13 februari 2008

  JAG HANDLAR IN FÖR EN VECKA I TAGET FÖR GRÖNSAKER BLIR SÅ FORT DÅLIGA.
  MEN JAG LAGGAR ALLTID FÖR 4 PERSIONER OCH VI ÄR TRE SOM ÄTER.
  DET BLIR ALLTID MAT ÖVER TILL 1 ELLER TVÅ MATLÅDER(Y)

 • kajsa36 13 februari 2008

  :p i våran familj så månads handlar vi + vecko handlar... det vi handlar 1 gång i månaden är alla bas varor som går att frysa tex köttfärs, grytbitar, karre, falu korv, fisk, kyckling mm mm och mjöl,socker osv. och 1 gång i veckan blir det bröd, smör ,ost osv.. vi spar jätte mycket pengar på det här viset.. vi är 7 i våran familj så det går åt...:'( då vi har "allt" hemma så kan jag välja från dag till dag vad vi vill äta..vad jag har lust och tid att göra...(Y)

 • Fiona 13 februari 2008

  Brukar försöka handla för 3-4 dagar på helgerna och sedan resten på vägen hem från jobbet de dagar det behövs.
  Jag är ganska dålig på att planera så sett, men har inte heller något behov av det vare sig tidsmässigt eller ekonomiskt så därför har det blivit såhär.
  Det jag planerar lite är att det alltid ska finnas 2 matlådor till dagen efter så mängden mat som lagas planeras lite.
  När jag gör pasta och köttfärssås gör jag nästan alltid massor i taget och det som blir över blir gratäng dagen efter.
  På så vis är matlagningen nästan klar dagen efter och det är alltid uppskattat med en dag då man inte behöver laga mat.

 • MammaIrene 13 februari 2008

  Det jag gör i förberedelseväg är att jag alltid lagar lite extra mat så det räcker till åtminstonde barnens lunch dagen därpå, o i bland även till min mans lunchlåda.
  Gör jag köttfärssås gör jag alltid byttan full o fryser in det som blir över till en stressig lördag eller så (Lördagar är alltid tight schema hos oss)
  Det finns även andra rätter jag gör så med, typ paj o grönsakssoppa (det får ju vara sådant som tål frysning bra utan att det smakar sämre när man tinat upp det!
  Bröd bakar jag nästan alltid i stora satser, när jag ändå satt på spisen, smutsat ner assistenten o kommit i gång är det lika bra att köra på ju:p

  Även frukostgröten förebereder jag 1-2 gånger i veckan då jag gör risgrynsgröt i micron som får koka upp, tillsätta mjölken, koka upp igen o sedan stå o bli riktigt färdig tills morgonen därpå då man bara kan värma på den eller som jag gillar, äta den kall!(Y)

 • tilda 13 februari 2008

  Som sagt. Ligg en par dagar före i matplaneringen. Och när du lagar maten en dag kan du, när du ändå står vid spisen och diskbänken; förbereda för dagen efter. Matsedel funkar bra. Så att du vet vad du ska göra i förväg.

 • jas65 13 februari 2008

  Jag lagar spontant och handlar det jag behöver för tillfället, men inser att det inte går i längden. Maten blir för dyr och mycket kanske kastas. Jag själv har svårt för att äta rester dagen efter.

  Men jag bor i ett område med många ensamstående i min bekanstskap krets, så jag delar ut matlådor till dem i stället för att kasta bort maten. Men det blir dyrt för mig ( men man blr uppskattad ) :)

 • Okänd 13 februari 2008

  Jag förbereder ofta maten och planerar matsedel beroende på hur veckan ser ut.Kan ställa mig och göra en stek på kvällen till nästa dags middag.Även min sambo kan göra det.Är uppe tidigt om mornarna trots att jag inte börjar i skolan förrän halv 9 och då hinner jag fixa mycket också.
  Gör alltid mat så det räcker till 3 matlådor dan efter.Jag jobbar i kök,men vi får vackert ta egen mat med oss.På tal om mat så har sambon just stekt klart morgondagens lövbiff,mums.

 • farmoringer 13 februari 2008

  Jag förbereder det mesta dagen innan. Skriver matsedel så jag vet vad jag ska ha. Oftast blir det något som går lite snabbare mitt i veckan. Men på helgen kan jag göra så det räcker till nån dag i början på veckan.. Min mat ska alltid räcka till två matlådor. Även jag jobbar i kök men det betyder ju inte att man äter gratis. Utan antingen betalar man eller så tar man med sig matlåda..

 • anluk 14 februari 2008

  Jag gör matlistor det är det enda jag förbereder. Sedan lagas det dag för dag. Resterna som blir över blir matlådor för mig och maken.

 • The_mama97mia 27 februari 2008

  Jorå, ibland planerar jag, och ofta har jag skolmatsedeln som bas för familjematen (singel med två skolbarn).
  Men jag har lite motsatt problem / förhållande som de tidigare inläggen handlat om. Mitt P är att jag vill inte få för mkt mat över!!! Jag tar sällan med mig mat till jobbet. Mina barn vill inte "äta samma sak flera ggr". Jag har rätt liten frys.
  Det stora P är i mitt huvud, då jag är liksom skolad till storkök o långkok o frysa in o tina upp....
  Så... när jag skilde mig blev jag tvungen att omskola tanken - inte laga till en skogshuggare o en familj därtill. Det är min utmaning.

  Men planera kan jag visst - koka potatis så det räcker till en dag till - det funkar.
  Sallad med lång hållbarhet är oxå bra. Typ 3 v sallad.
  En annan grej är att ha stekta pannkakor på lager hemma i kyl, perfekt som mellis.
  Min son är dessutom en sån som är lite känslig för sockerdrops--- när han blir tjurig gäller det att få i honom ngt NU

  Sorry det blev visst lite långt detta

  /Mia

 • Wintermoth 27 februari 2008

  Då sambon börjar plugga nu i dagarna så har jag fått börja planera iom att jag ska börja hämta barnen på dagis och då ska maten helst vara klar så fort jag kommit hem men jag har förberett köttgryta och korv stroganoff än så länge och till lördagen är det planerat hemmagjord pizza som barnen får garnera efter sitt eget huvud. Köper även jag mer av det som för tillfället är extrapris på i affären och stoppar i frysen/skafferiet för framtida middagar. Grönsaker är lite svårt att hålla fräscht emellanåt men tack och lov finns frysta som man snabbt kan koka upp och som håller sig fräscht länge i frysen. Konserver med svamp och grönt finns allt billigt och de kan man slänga ner i grytorna snabbt och enkelt.

 • Amber 27 februari 2008

  Jag förbereder alltid...ngt som jag inte gjorde innan då pojken fick sin diabetes.
  Jag har alltid extra matlådor i frysen ifall han behöver ha käk snabbt.
  Dessutom tar vi alltid med matlåda te jobbet jag å gubben.

  Vet jag att vi ska ha stekt potatis dagen efter så tar jag extra.
  Jag tänker efter lite extra på veckan vad man vill ha till mat =)

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.