Det är nog råvaror som går att göra mycket god mat med:)
Diddi19828 april 2011
Skånsk kalops med färsk potatis....mer svenskt kan det ju inte bli efter det är något som är speciellt just för Skåne...ett av Sveriges landskap :-P
Annars är det väl surströmming, sill, kokt potatis...eller potatis i allmänhet till olika maträtter, pölsa, torsk..lax börjar bli mer och mer svenskt har jag läst.
sill eller stekt strömming på knäckebröd med rödlök, gräslök o lite gräddfil alt. creme fraiche
korv stroganoff o ris, vilträtter...främst vildsvin, rådjur och hjort ska det tydligen vara för o vara svenskt.
Haw8 april 2011
Man får inte glömma lingonsylten.. Den känns väl väldigt svensk?
Pannkakor med grädde och blåbärssylt
Småländsk ostkaka med hjortronsylt
Mmmm... sugen blev man av att läsa om all god mat i alla fall...
Dags för mellanmål!
Läs gärna bernits artikel om svensk vs engelsk mat!
:)
boz19658 april 2011
Fast kalops är egentligen engelskt från början. Introducerat i Sverige på 1700-talet av Cajsa Warg. Rätten var vanlig inom engelska flottan.
Stroganoff är en rysk maträtt och pölsan (haggis) är skotsk.
Kåldolmar är turkiska fast den svenska varianten, kålpudding, har jag inte sett nån annanstans...
Erajscha8 april 2011
Kålpudding får nog anses vara ganska svenskt och rotmos likaså. Falukorven är svensk, även om tyskar var med och uppfann den i Falun...
Men, det som jag anser gör ett kök, är hur man kombinerar råvarorna. Kött, fisk, rotfrukter och spannmål är ganska alleuropeiska råvaror. Men lingonen är en nordisk företeelse även om tranbär/cranberries är snarlika.
Alltså tycker jag att väldigt svensk mat är stuvade makaroner med stekt falukorv. Stuvade grönsaker känns också väldigt svenskt.
Gravad lax med dillstuvad potatis är en annan svensk rätt.
Mitt ex (som är engelsman) tyckte att den mest svenska rätt han skulle kunna komponera var dillkokt potatis med köttbullar, bearnaissås och lingonsylt. Det summerade svensk mat tyckte han. ;-)
Jag provade aldrig kombon ska jag tillägga.
The_mama97mia8 april 2011
:DD
boz19658 april 2011
Skrivet av Erajscha den 8 apr 2011
...Jag provade aldrig kombon ska jag tillägga.
Hade nog inte jag heller gjort. {sick} :D
Gnurf8 april 2011
Torkat renkött, 1 Norrlands Guld und ein Schnapps.
Svenskare än så blir det inte.
(L)
miabok9 april 2011
Janssons frestelse, matjesill och ostkaka. Dopp i grytan och julskinka.
Älgkött
Björnkött
Det är nog råvaror som går att göra mycket god mat med:)
Skånsk kalops med färsk potatis....mer svenskt kan det ju inte bli efter det är något som är speciellt just för Skåne...ett av Sveriges landskap :-P
Annars är det väl surströmming, sill, kokt potatis...eller potatis i allmänhet till olika maträtter, pölsa, torsk..lax börjar bli mer och mer svenskt har jag läst.
sill eller stekt strömming på knäckebröd med rödlök, gräslök o lite gräddfil alt. creme fraiche
korv stroganoff o ris, vilträtter...främst vildsvin, rådjur och hjort ska det tydligen vara för o vara svenskt.
Man får inte glömma lingonsylten.. Den känns väl väldigt svensk?
Pannkakor med grädde och blåbärssylt
Småländsk ostkaka med hjortronsylt
Mmmm... sugen blev man av att läsa om all god mat i alla fall...
Dags för mellanmål!
http://www.matklubben.se/artiklar/vad_aer_ett_lands_nationalraett__599.html
Läs gärna bernits artikel om svensk vs engelsk mat!
:)
Fast kalops är egentligen engelskt från början. Introducerat i Sverige på 1700-talet av Cajsa Warg. Rätten var vanlig inom engelska flottan.
Stroganoff är en rysk maträtt och pölsan (haggis) är skotsk.
Kåldolmar är turkiska fast den svenska varianten, kålpudding, har jag inte sett nån annanstans...
Kålpudding får nog anses vara ganska svenskt och rotmos likaså. Falukorven är svensk, även om tyskar var med och uppfann den i Falun...
Men, det som jag anser gör ett kök, är hur man kombinerar råvarorna. Kött, fisk, rotfrukter och spannmål är ganska alleuropeiska råvaror. Men lingonen är en nordisk företeelse även om tranbär/cranberries är snarlika.
Alltså tycker jag att väldigt svensk mat är stuvade makaroner med stekt falukorv. Stuvade grönsaker känns också väldigt svenskt.
Gravad lax med dillstuvad potatis är en annan svensk rätt.
Mitt ex (som är engelsman) tyckte att den mest svenska rätt han skulle kunna komponera var dillkokt potatis med köttbullar, bearnaissås och lingonsylt. Det summerade svensk mat tyckte han. ;-)
Jag provade aldrig kombon ska jag tillägga.
:DD
...Jag provade aldrig kombon ska jag tillägga.
Hade nog inte jag heller gjort. {sick} :D
Torkat renkött, 1 Norrlands Guld und ein Schnapps.
Svenskare än så blir det inte.
(L)
Janssons frestelse, matjesill och ostkaka. Dopp i grytan och julskinka.