Vill man göra en nyttigare variant av en god viktväktar-köttfärssås, så smula sönder och koka köttet i vatten cirka 5-8 minuter. Det skall vara så mycket vatten så det täcker köttet. Sila bort vattnet (då försvinner det smälta fettet.) Häll tillbaka köttet i grytan och tillsätt nytt vatten, 1 msk kalvfond, ½ dl kaffegrädde, lök, tomatkross, svamp m.m. Låt det puttra cirka 15 -20 minuter, smaka av och krydda mer om det behövs... Supergott!!! .(Y):p(L)
Amika1 maj 2009
Jag kan tyvärr inte lägga upp receptet på köttfärssåsen, men min fostermamma gör den godaste jag vet. :) Har aldrig smakat någon som hennes. Den slår allt med hästlängder...
Hon gör världens godaste köttfärssås och världens godaste potatismos! :) Få slår henne på fingrarna när det kommer till matlagning. :)
Naturligtvis tycker jag att min köttfärssås är godast.
Älgfärs
Lök
Grädde
Creme fraiche
Salt
Vitpeppar
Grillkrydda
Vitlökspeppar
Ketchup
Soya (Endast färgsoja)
Strör på lite mjöl och reder av den till en tjock sås.....
The_mama97mia1 maj 2009
Tja nog tycker ungarna att min köttfärssås är godast, men kruxet är att den aldrig blir lika, jag följer inget recept. Den jag gjorde idag bestod av
400 gram blandfärs
1 gul lök (finhackad)
2 vitlöksklyftor (pressade)
En tetra krossade tomater
1-2 msk tomatpuré
1-2 msk rödvin som blivit över
Salt
Peppar från kvarn
ngn msk flytande grönsaksfond
1 riven morot
chiliflakes
spiskummin en gnutta
Basilika,
Oregano
Detta fick puttra en bra stund o jag smakade av med mera salt, en gnutta socker
Nykokt spaghetti till och ungarna var så glada.
Lotten_J2 maj 2009
Jag anv
ca 500 g köttfärs
1 buljongtärning
1 finhackad lök
Grillkrydda, svartpeppar, chilipeppar samt piffikrydda.
1 pkt grädde
samt färgsätter med coloritsoya
och kryddar det med peppar, paprikapulver och oregano.
Sen slår jag på en skvätt soja och smular i en köttbuljongtärning och en burk krossade tomater och låter det puttra en stund. Sen slår jag i en burk avrunna skivade champinjoner och en halv burk creme fraiche och låter det i princip bara koka upp.
mooseella8 maj 2009
Den ultimata köttsåsen är denna:
Köttfärssås á la Staffan
Tag fram en rejäl gryta med lock.
2 kg köttfärs (2/3 oxfärs 1/3 fläskfärs)
Ca 300g skivade champinjoner, stekta i smör och smaksatta med ljus soya
olivolja
Salt och svartpeppar
Rikliga mängder skivad gul lök 5-8 st
Några finskivade vitlöksklyftor 4-8 st
En strimlad paprika
1 tub tomatpuré
1 glas rött vin
En skvätt balsamvinäger
Grönsaks- och hönsbuljong tärningar till önskad mustighet
Franska örter
chili
Bryn färsen på hög värme. Finfördela den noga.
Krydda.
Låt löken svettas utan att den tar färg.
Kläm i tomatpurén och slå på vinet + balsamvinäger och buljongtärningarna
Häll i de stekta champinjonerna och dofta över örterna.
Tillsätt sedan en skvätt god olivolja och lite chili för hettan.
Viktigt: Lägg ett lock på grytan, sänk värmen och låt puttra i minst en timme. All lök skall smälta in i såsen, köttsåsen skall bli till en homogen, väldoftande massa
Servera med valfri pasta, nyriven parmesan och en krispig vitkålssallad
2006-09-06
Matmagsinet
flingsalt8 maj 2009
Den lät god. Mest för att löken ska få puttra in i såsen ordentligt. :)
zudette8 maj 2009
Jag tar vad jag har från gång till gång - blir aldrig samma! Basen är köttfärs, lök, vitlök och tomatpuré... en tar jag det som passar och som jag har i skafferi och kyl! - blir aldrig samma från gång till gång men ofta lika gott men ibland ännu godare! - Det är ju det som är grejjen men matlagning övehuvudtaget, tycker jag - IMPROVISERA MERA!(Y)
evaekan8 maj 2009
Köttfärssås
1,5 kg köttfärs
gul lök
vitlök
krossade tomater och chilisås
tärnad paprika i önskade färger
1 hel flarra rödvin
kryddor efter behag, varför inte oregano
låt puttra
mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmed färsk pasta
BitteWien8 maj 2009
Hej,
min köttfärssås går mer åt det sydligare hållet. jag gör en rejäl sats och fryser in i lagom stora portioner att ta fram
1 kg blandfärs ( fläsk/nöt)
2 paket Pimito à 500 gr (finns säkert en motsvarighet i Sverige det handlar om italienska tomater i tärningar)
2 - 3 gula lökar
100 gr. bacon i småbitar
2 morötter
en bit selleri
Oregano
Basilika
Bohnenkraut
Rosmarin
Salbei
färska eller torkade
salt ( ev. buljongtärning istället för salt) och peppar
Stek färsen i olja eller stekmargarin tills den fått ordentlig färg. Stek löken fint hackad tillsammans med grönsakerna och baconet i små, små tärningar. Blanda allt och tillsätt tomatbitarna och rikligt med örter ( det viktigaste!)
smaka av med salt och peppar.
Birgitta aus Wien
Flingsalts köttfärssås
Bevisa det! :@ :p :)
Här är mitt recept på min godaste köttfärsås... (Y)
Henkes köttfärssås
Vill man göra en nyttigare variant av en god viktväktar-köttfärssås, så smula sönder och koka köttet i vatten cirka 5-8 minuter. Det skall vara så mycket vatten så det täcker köttet. Sila bort vattnet (då försvinner det smälta fettet.) Häll tillbaka köttet i grytan och tillsätt nytt vatten, 1 msk kalvfond, ½ dl kaffegrädde, lök, tomatkross, svamp m.m. Låt det puttra cirka 15 -20 minuter, smaka av och krydda mer om det behövs... Supergott!!! .(Y):p(L)
Jag kan tyvärr inte lägga upp receptet på köttfärssåsen, men min fostermamma gör den godaste jag vet. :) Har aldrig smakat någon som hennes. Den slår allt med hästlängder...
Hon gör världens godaste köttfärssås och världens godaste potatismos! :) Få slår henne på fingrarna när det kommer till matlagning. :)
Denna köttfärssås är vår favorit :D
Köttfärssås med kanel
Naturligtvis tycker jag att min köttfärssås är godast.
Älgfärs
Lök
Grädde
Creme fraiche
Salt
Vitpeppar
Grillkrydda
Vitlökspeppar
Ketchup
Soya (Endast färgsoja)
Strör på lite mjöl och reder av den till en tjock sås.....
Tja nog tycker ungarna att min köttfärssås är godast, men kruxet är att den aldrig blir lika, jag följer inget recept. Den jag gjorde idag bestod av
400 gram blandfärs
1 gul lök (finhackad)
2 vitlöksklyftor (pressade)
En tetra krossade tomater
1-2 msk tomatpuré
1-2 msk rödvin som blivit över
Salt
Peppar från kvarn
ngn msk flytande grönsaksfond
1 riven morot
chiliflakes
spiskummin en gnutta
Basilika,
Oregano
Detta fick puttra en bra stund o jag smakade av med mera salt, en gnutta socker
Nykokt spaghetti till och ungarna var så glada.
Jag anv
ca 500 g köttfärs
1 buljongtärning
1 finhackad lök
Grillkrydda, svartpeppar, chilipeppar samt piffikrydda.
1 pkt grädde
samt färgsätter med coloritsoya
Jag fräser:
500 nötfärs
2 st grovt rivna morötter
2 hackade rödlökar
1 rågad tesked pressad vitlök
och kryddar det med peppar, paprikapulver och oregano.
Sen slår jag på en skvätt soja och smular i en köttbuljongtärning och en burk krossade tomater och låter det puttra en stund. Sen slår jag i en burk avrunna skivade champinjoner och en halv burk creme fraiche och låter det i princip bara koka upp.
Den ultimata köttsåsen är denna:
Köttfärssås á la Staffan
Tag fram en rejäl gryta med lock.
2 kg köttfärs (2/3 oxfärs 1/3 fläskfärs)
Ca 300g skivade champinjoner, stekta i smör och smaksatta med ljus soya
olivolja
Salt och svartpeppar
Rikliga mängder skivad gul lök 5-8 st
Några finskivade vitlöksklyftor 4-8 st
En strimlad paprika
1 tub tomatpuré
1 glas rött vin
En skvätt balsamvinäger
Grönsaks- och hönsbuljong tärningar till önskad mustighet
Franska örter
chili
Bryn färsen på hög värme. Finfördela den noga.
Krydda.
Låt löken svettas utan att den tar färg.
Kläm i tomatpurén och slå på vinet + balsamvinäger och buljongtärningarna
Häll i de stekta champinjonerna och dofta över örterna.
Tillsätt sedan en skvätt god olivolja och lite chili för hettan.
Viktigt: Lägg ett lock på grytan, sänk värmen och låt puttra i minst en timme. All lök skall smälta in i såsen, köttsåsen skall bli till en homogen, väldoftande massa
Servera med valfri pasta, nyriven parmesan och en krispig vitkålssallad
2006-09-06
Matmagsinet
Den lät god. Mest för att löken ska få puttra in i såsen ordentligt. :)
Jag tar vad jag har från gång till gång - blir aldrig samma! Basen är köttfärs, lök, vitlök och tomatpuré... en tar jag det som passar och som jag har i skafferi och kyl! - blir aldrig samma från gång till gång men ofta lika gott men ibland ännu godare! - Det är ju det som är grejjen men matlagning övehuvudtaget, tycker jag - IMPROVISERA MERA!(Y)
Köttfärssås
1,5 kg köttfärs
gul lök
vitlök
krossade tomater och chilisås
tärnad paprika i önskade färger
1 hel flarra rödvin
kryddor efter behag, varför inte oregano
låt puttra
mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmed färsk pasta
Hej,
min köttfärssås går mer åt det sydligare hållet. jag gör en rejäl sats och fryser in i lagom stora portioner att ta fram
1 kg blandfärs ( fläsk/nöt)
2 paket Pimito à 500 gr (finns säkert en motsvarighet i Sverige det handlar om italienska tomater i tärningar)
2 - 3 gula lökar
100 gr. bacon i småbitar
2 morötter
en bit selleri
Oregano
Basilika
Bohnenkraut
Rosmarin
Salbei
färska eller torkade
salt ( ev. buljongtärning istället för salt) och peppar
Stek färsen i olja eller stekmargarin tills den fått ordentlig färg. Stek löken fint hackad tillsammans med grönsakerna och baconet i små, små tärningar. Blanda allt och tillsätt tomatbitarna och rikligt med örter ( det viktigaste!)
smaka av med salt och peppar.
Birgitta aus Wien