Jag har sökt och sökt efter ett gott och enkelt dinkelbröd med endast dinkelmjöl som mjöl. Allt jag hittar har alltid med vetemjöl ( vilket jag absolut inte vill ha).
Om det är någong som har ett gott och enkelt bröd gjort på bara dinkelmjöl, så vore jag tacksamt om jag kunde få ta del av det receptet.
Mvh. Jasmine :)
monac13 februari 2009
jag bakar på BARA dinkel och de går hur bra som helst:) ökar lite på jäst mängden.(eftersom jag har mycket frön och nötter i)
Vet inte om det är korrekt men de blir bra resultat i vart fall.
Okänd13 februari 2009
Karins kalljästa dinkelbröd
Brödet är både gott, nyttigt och innehåller inte så mycket jäst.
Det är gott som det är också utan smaksättning.
5 gram jäst
1 tsk salt
1 msk honung
5 dl fingervarmt vatten
10 dl fullkornsdinkel
Smaksätt brödet som du vill efter egen smak med frukt, nötter, frön eller kryddor.
Blanda ihop ingredienserna. Det blir en lös deg lägger i en form. Lägg en handduk över och ställ i kyl över natten. På morgonen sätter man ugnen på 200 grader och ställer in formen i den kalla ugnen. Grädda i 40-45 minuter.
MalinJ13 februari 2009
Jag har för några sekunder sedan skrivit in recept på dinkelbröd av surdeg. Titta på det. det är jätte-gott. Provar också precis i skrivande stund att göra det på hälften fullkornsdinke och hälften siktat dinkel. :D
Gnurf13 februari 2009
Sånt där gillar jag monac!!! Om Resultatet blir bra så måste det ju vara Korrekt....:p
Skrivet av monac den 13 feb 2009
jag bakar på BARA dinkel och de går hur bra som helst:) ökar lite på jäst mängden.(eftersom jag har mycket frön och nötter i)
Vet inte om det är korrekt men de blir bra resultat i vart fall.
Jasminek13 februari 2009
ok, tack så hemskt mkt! Det ska jag pröva! :D
maithab21 februari 2009
Vetemjöl och Dinkel är väldigt likt så det går att byta ut rakt av. Tror att Dinkel binder lite mer vätska så det behövs inte lika mycket mjöl. Skilj på fullkorns- och siktat. Det ger olika bröd. Ju grövre mjöl desto mer jäst krävs.
zudette21 februari 2009
Sökte på dinkelbröd här på MK och valde att receptet inte får innehålla vetemjöl och fick fram flera recept tex:
En spridd missuppfattning är att Dinkelmjöl har lägre GI. Dinkel i sig har inte lägre GI utan det beror på hur malt mjölet är och hur mycket fiber det innehåller. Jmf. Vetemjöl och grahamsmjöl där graham har lägre GI tack vare mer helt vetekorn - inte lika finfördelat.
Däremot är Dinkel nyttigare och ger ett mer smakrikt och saftigt bröd.
poffa21 februari 2009
Ett enkelt sätt att baka med dinkel är att bara byta ut vetemjölet i receptet, helt eller delvis.
Det brukar funka för mig. Kanske öka på med en smula extra jäst.
Jag har sökt och sökt efter ett gott och enkelt dinkelbröd med endast dinkelmjöl som mjöl. Allt jag hittar har alltid med vetemjöl ( vilket jag absolut inte vill ha).
Om det är någong som har ett gott och enkelt bröd gjort på bara dinkelmjöl, så vore jag tacksamt om jag kunde få ta del av det receptet.
Mvh. Jasmine :)
jag bakar på BARA dinkel och de går hur bra som helst:) ökar lite på jäst mängden.(eftersom jag har mycket frön och nötter i)
Vet inte om det är korrekt men de blir bra resultat i vart fall.
Karins kalljästa dinkelbröd
Brödet är både gott, nyttigt och innehåller inte så mycket jäst.
Det är gott som det är också utan smaksättning.
5 gram jäst
1 tsk salt
1 msk honung
5 dl fingervarmt vatten
10 dl fullkornsdinkel
Smaksätt brödet som du vill efter egen smak med frukt, nötter, frön eller kryddor.
Blanda ihop ingredienserna. Det blir en lös deg lägger i en form. Lägg en handduk över och ställ i kyl över natten. På morgonen sätter man ugnen på 200 grader och ställer in formen i den kalla ugnen. Grädda i 40-45 minuter.
Jag har för några sekunder sedan skrivit in recept på dinkelbröd av surdeg. Titta på det. det är jätte-gott. Provar också precis i skrivande stund att göra det på hälften fullkornsdinke och hälften siktat dinkel. :D
Sånt där gillar jag monac!!! Om Resultatet blir bra så måste det ju vara Korrekt....:p
jag bakar på BARA dinkel och de går hur bra som helst:) ökar lite på jäst mängden.(eftersom jag har mycket frön och nötter i)
Vet inte om det är korrekt men de blir bra resultat i vart fall.
ok, tack så hemskt mkt! Det ska jag pröva! :D
Vetemjöl och Dinkel är väldigt likt så det går att byta ut rakt av. Tror att Dinkel binder lite mer vätska så det behövs inte lika mycket mjöl. Skilj på fullkorns- och siktat. Det ger olika bröd. Ju grövre mjöl desto mer jäst krävs.
Sökte på dinkelbröd här på MK och valde att receptet inte får innehålla vetemjöl och fick fram flera recept tex:
Dinkelbröd
Dinkelbröd med hela korn
Har inte provat själv, vill bara ge förslag!(Y)
En spridd missuppfattning är att Dinkelmjöl har lägre GI. Dinkel i sig har inte lägre GI utan det beror på hur malt mjölet är och hur mycket fiber det innehåller. Jmf. Vetemjöl och grahamsmjöl där graham har lägre GI tack vare mer helt vetekorn - inte lika finfördelat.
Däremot är Dinkel nyttigare och ger ett mer smakrikt och saftigt bröd.
Ett enkelt sätt att baka med dinkel är att bara byta ut vetemjölet i receptet, helt eller delvis.
Det brukar funka för mig. Kanske öka på med en smula extra jäst.