Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Groft bröd åt barnen

  • madde_1983 21 juli 2009

    hej!

    jag har en liten fundering....jag älskar att baka bröd ialla dess former men har ej lyckats att hitta ett groft bröd som går hem hoss ungarna, utan dom vill hellre ha ljusa frallor siraps limpor mm.

    så har ni nått förslag på hur jag ska göra eller någe gött recept som jag kan prova så är jag tacksam :)


    /////madde

  • almegran 21 juli 2009

    Jag brukar göra grovt bröd med mandel i så om de gillar mandel skulle det kanske gå hem. Det är dock med bikarbonat, vilket iofs bara tycker gör det smidigare att göra.

    12 dl mjöl (typ 8 dl graham, 2 dl havregryn och 2 dl vetemjöl brukar jag ta)
    1 dl krossade linfrön
    1 dl solroskärnor
    1 dl hackad mandel
    1 dl russin (brukar skippa det)
    2 tsk bikarbonat
    ½ tsk salt
    1 l filmjölk
    2 dl brödsirap
    Kan även lägga i ex aprikoser, tärnat äpple, pumpafrön, nyponmjöl etc.

    Grädda minst 60 min i avlånga sockerkaksformar eller dubbel sats utbrett på en plåt i 175 grader

    Jag brukar skiva och frysa ner för det är sjukt gott att ta upp och rosta :)

    Hoppas de gillar det!

  • liared 21 juli 2009

    Hej,
    Här kommer ett recept på bröd som mina barn alltid uppskattar:
    1 påse rågsikt, 2 pkt jäst, 3 ägg, 1 dl brödsirap, 4 tsk salt, 12 dl vatten.
    Blanda degen och jäs i 30 min. baka ut 4 limpor som läggs i långpanna eller formar. Jäs 30-45 min, grädda 45 min i 200 grader.
    Lycka till!

  • NicolinaZ 21 juli 2009

    Jag brukar försöka lura i barnen lite fibrer osv genom att slänga i t.ex havreflingor, kli och någon deciliter grahammjöl i annars ljust bröd. Jästbrödsmjölet är ju inte heller riktigt lika kritvitt som vanligt vetemjöl. Men lite irriterade blir de ibland när de hittar spår av fibrer till och med i plättsmeten ;-)

  • Okänd 21 juli 2009

    Det här matbrödet är inte speciellt grovt men är gjort på rågsikt.
    Man kan göra det lite mera fiberrikt om man tillsätter lite rostade pumpa eller solroskärnor. Vi har även tagit linfrön, både hela eller krossade. Smaksätter man det med färdiga brödkryddor blir det allra bäst tycker jag.
    Ett perfekt bröd att använda till varma mackor, kan vara aktuellt nu i svamptider, man smörsteker skivorna lite lätt först, lägger på en god svampstuvning, en skiva parmaskinka, en tomatskiva och lite god ost. In i ugnen och gratinera, vips har man en underbar svampsmörgås!

    Lillans limpor

    Det passar även till att steka som brödkrutonger till olika sorters soppor.

  • mattjejen 21 juli 2009

    Jag bakade frallor med vetekross i när barnen va små, men har tyvärr tappat bort receptet:(.
    Titta på en förpackning med vetekross så finns det säkert något recept där lr tips om hur mkt du tillsätter i ett recept du redan har...
    Mina barn tyckte dom frallorna va jättegoda och väldigt populära på dagis:).

    Lycka till!

  • NicolinaZ 22 juli 2009

    Lillans limpor är säkert goda, men måste man ha så mycket socker i degen? Jag menar om det var hälsosamt bröd till barnen vi var ute efter så är ju sockerintaget hos dagens ungar inget litet problem....?

  • Okänd 22 juli 2009

    Tycker inte att det är speciellt mycket socker i Lillans limpor.
    Ta en titt på innehållsförteckningarna på bröden som finns i butikerna och jämför.
    Det är inte alls ovanligt att dessa bröd innehåller upp emot ett 20-tal ingredienser, många av dem med E-nummer!
    Även sockerhalten är betydligt högre i många fabriksproducerade bröd, det kan t.om. röra sig om olika sorters konstgjorda sötningsmedel.
    I lillans limpor finns inga konstgjorda tillsatser alls.
    Det är ju farinsocker som det handlar om, ett socker som inte är lika sött som vanligt socker. Farinsocker ger även en helt annan smak åt brödet än vad det skulle bli med vanligt strösocker!
    Vi har diabettiker i släkten som i stort sett endast bakar och äter detta bröd dagligen utan problem.
    Men smaken är som baken, delad, som tur är.
    Vi och många med oss älskar Lillans limpor!
    (L) (Y) :p

  • NicolinaZ 22 juli 2009

    Nå jo, men jag köper sällan annat bröd än mörkt rågbröd, och här i Finland tror jag brödet på det hela taget innehåller mindre sött än hos er i Sverige. Men jag tycker också att brödet låter gott, och vet att farinsocker är bättre än vanligt ;-) Ska absolut testa limporna när min semester börjar! (Y)

  • unni 21 augusti 2009

    Sök på grötbullar på receptrutan....då ser du receptet som jag lagt in.....min yngsta grabbs kompisars fråga var alltid....Har du bakat några grötbullar idag Eva? Du kan variera mjölet hur som helst.

    Lycka till Eva(Y)

  • Vetebullen 21 augusti 2009

    Hej! Här kommer ett recept som alla verkar tycka om hos oss (Y)
    Grovt rågbröd som ändå smakar "ljust"


    Rågkakor eller rågbaguetter

  • enAnnan 21 augusti 2009

    Skrivet av jan-gunnar-j den 22 jul 2009

    Tycker inte att det är speciellt mycket socker i Lillans limpor.
    Ta en titt på innehållsförteckningarna på bröden som finns i butikerna och jämför.
    Det är inte alls ovanligt att dessa bröd innehåller upp emot ett 20-tal ingredienser, många av dem med E-nummer!
    Även sockerhalten är betydligt högre i många fabriksproducerade bröd, det kan t.om. röra sig om olika sorters konstgjorda sötningsmedel.
    I lillans limpor finns inga konstgjorda tillsatser alls.
    Det är ju farinsocker som det handlar om, ett socker som inte är lika sött som vanligt socker. Farinsocker ger även en helt annan smak åt brödet än vad det skulle bli med vanligt strösocker!
    Vi har diabettiker i släkten som i stort sett endast bakar och äter detta bröd dagligen utan problem.
    Men smaken är som baken, delad, som tur är.
    Vi och många med oss älskar Lillans limpor!
    (L) (Y) :p


    Jag har oxå en diabetiker i släkten. Min 11-åring har diabetes klass 1 och skulle aldirg kunna äta ett bröd med 3 dl farinsocker i - att det inte är lika "sött" som vitt socker är enbart att lura sig själv.
    Men visst är smaken delad, som tur är :)
    Jag skulle absolut kunna tänka mig att baka Lillans limpor men med mycket mindre socker, och möjligen lite torkade aprikoser eller nötter i istället - gammal bagare som jag är

  • enAnnan 21 augusti 2009

    Detta bröd är proteinrikt om inte så grovt, men bättre än sirapslimpor och frallor.
    Annars är det ju du som vuxen som betsämmer vilket bröd som står på bordet och det får barnen äta av. Vanorna sätts i tidiga år och det är ditt ansvar vad du vill servera...

    Kikärts/lins/sojabönsbröd

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.